Skriv under for modernisering af EU’s GMO-regler

Studerende opfordrer: Skriv under for modernisering af EU’s GMO-regler

En gruppe af europæiske studerende er gået sammen for at skaffe en million underskrifter for modernisering af EU’s GMO-regler.

Lavinia Scudero: Skriv under for modernisering af EU’s GMO-regler
Lavinia Scudero fra Italien er en af de studerende, der opfordrer: Skriv under for modernisering af EU’s GMO-regler.

Lavinia Scudiero, Martina Helmlinger, Oli Svilečić, Lilli Schütz. Det er navnene på fire af en gruppe af  studerende fra otte forskellige EU-lande, der er gået sammen om at skaffe en million underskrifter for modernisering af EU-reglerne om GMO.

De studerende mødtes under deres studier på det hollandske universitet Wageningen. Her er de med baggrund i studier om fødevaresikkerhed, lovgivning, miljø, økonomi, plantevidenskab og bioteknologi blevet enige om at de delte et fælles ønske om forbedring af reguleringen af planteforædling i EU.

​Under Martina Helmlingers beskrivelse på deres hjemmeside star der fx, at hun var med til at starte initiativet, fordi: ”Hun er overbevist om, at en opdatering af lovgivningen er uomgængelig for ansvarlig, sikker og bæredygtig brug af nye planteforædlingsteknikker.”

Særligt CRISPR versus GMO

Det er specielt reguleringen af genmodificerede organismer (GMO), de studerende ønsker opdateret. Så der skelnes mellem traditionel GMO og nye forædlingsteknikker som fx CRISPR. Med denne teknik kan der med langt større præcision klippes i planters gener og dermed udvikles nye og forbedrede egenskaber.

De studerende mener ikke, den eksisterende lovgivning om GMO tager fornøden hensyn til den sikkerhed, der er åbnet for med de nye teknikker. De ærgrer sig over, at de i en afgørelse fra 2018 blev sat under samme strikse regulering som de tidligere genmodificeringstekniker.

Derfor opfordrer de altså EU-borgere til at skrive under for en modernisering. Det kan gøres her “Skriv under

Vi opfordrer alle til at læse op på forskellen på de nye og gamle teknikker. Og overveje, om det er en sag, der er værd at støtte med en underskrift.

Læs mere om forskellen på CRISPR og traditionel GMO hos Ingeniøren ”Bombe under planteforædling: Gensaksen Crispr skal reguleres lige så strengt som GMO

 

Vi opfordrer naturligvis også til, at du melder dig ind i Verdens Bedste Fødevarer og støtter vores arbejde

(Visited 57 times, 1 visits today)

Del artikel