Logik rotte

Om nødvendighedens logik

Det er grumme ærgeligt for mig at indrømme, men det er ikke sjældent sket, at jeg er gået på kompromis med mine idealer. F.eks. ryger jeg foran mine børn, selv om jeg egentlig ikke vil. Jeg har også været utro, jeg har løjet, og jeg har lavet arbejde af tvivlsom karakter. Jeg har engang solgt annoncer, der aldrig blev til annoncer. Jeg har lavet sort arbejde, og jeg vil ikke udelukke, at jeg gør det igen. Værst af alt er jeg i nogle af de jobs, jeg har haft, til tider sprunget over, hvor gærdet var lavest, eller jeg har indordnet mig ønsker fra chefer, der stred imod mine idealer.

Noget af det, og særligt det sidste, er sket efter nødvendighedens logik. Forstået på den måde, at alternativet – at blive fyret – ville være så uheldigt, at nødvendigheden foreskrev, at jeg tilsidesatte mine idealer. Jeg vil ikke udelukke, at jeg er mindre principfast end mange af mine medmennesker, men jeg tror ikke, jeg er den værste, og jeg tror ikke der findes nogen mennesker, der ikke i temmelig stor udstrækning har erfaring med nødvendighedens logik.

Det som ikke blir spist av rottene i løpet av 5 dager kostes sammen og kastes i søppelkoppene (ikke i grisematkoppene). Foto: Trondheim Byarkiv
Det som ikke blir spist av rottene i løpet av 5 dager kostes sammen og kastes i søppelkoppene (ikke i grisematkoppene). Foto: Trondheim Byarkiv

På samme måde kan man sige, at vi som samfund gør en dyd af nødvendighedens logik, når vi dræber rotter med gift. Rotter er ubehagelige dyr, og deres udbredelse vil være til så stor gene, at vi ser bort fra det faktum, at vi dræber dem ved at forårsage indre blødninger, der tager livet af dem over et par dage. Det er, synes jeg, en anelse værre, end at klippe haler af smågrise, selv om det også sker som følge af nødvendighedens logik.Hvis ikke man klipper halerne af, bider svinene i moderne stalde nemlig hinanden i halerne med blodige sår til følge. Alternativet er altså værre, og derfor klippes 98 pct. (eller deromkring)af danske svins haler af.

Så kan man sige, at det ville værre bedre at lade være med at lave så mange svin. Eller man kan sige, at man kunne lave alternative indretninger, så svinene ikke åd hinandens haler. Begge dele er sandt, men jeg garanterer for, at haleklipning og de fleste andre kedelige elementer i moderne landbrug sker som følge af nødvendighedens logik og ikke fordi, landmændene synes, det er en fornøjelse at klippe haler af.

Hvis man vil have det anderledes, må man altså indrette det således, at der ikke er behov for nødvendighedens logik. Det gør man bedst ved at synes godt om https://verdensbedstefodevarer.dk, fortælle sine venner at de skal gøre det samme og knuselske dem, der gider lave vores mad.

Se mere om projektets formål her https://verdensbedstefodevarer.dk – åbent brev

(Visited 44 times, 1 visits today)

Del artikel