Pia Schmidt Knudsen er til daglig lærer på landbrugsskole. Nu vil hun bringe sin viden om griseproduktion ud til dem, som ikke har samme adgang til viden som danskere.
Af Pia Schmidt Knudsen, svinefaglig underviser på Nordjyllands landbrugsskole, Lundbæk og medlem i Verdens Bedste Fødevarer.
Tilmeld gratis nyhedsbrev!
Til daglig underviser jeg på Nordjyllands landbrugsskole, Lundbæk. I forhold til mit arbejde og min passion for griseproduktion/produktion af gode sunde kvalitets fødevare, så blev jeg medlem af Verdens Bedste Fødevarer (VBF).
En af de første artikler jeg læste fra VBF, var om den online globale landbrugsskole FarminAcademy (FA). Det syntes jeg bare lød virkelig spændende. Så jeg skrev til Jeanette Johnsen via mailadressen fra artiklen, at hvis hun kunne bruge mig, så var jeg måske interesseret, og så ringede hun i løbet af et øjeblik.
Vi fik en LANG snak. Man kan jo ikke tage en kort samtale med Jeanette, da hun har cirka lige så mange ideer omkring FA, som jeg har. Men jeg har et stykke tid også ledt efter noget at investere en lille smule penge i, og hun manglede lidt penge til projektet, så både min mand og jeg har investeret i FA.
Jeg er så også Content provider, og har foreløbig lavet 2 kurser. Et sådan helt grundlæggende kursus om, hvad er en gris for et dyr, og et kursus om smittebeskyttelse, da jeg tror, det er noget, mange produktioner har meget brug for. Og det er noget, som alle – uanset hvor meget de ved om selve grisen – kan lære noget af. Nogle af dem jeg ellers brygger på, når tiden er til det, er noget om reproduktion, arbejdet i drægtighedsstalden og udviklingen af fostre. Og så laver jeg snart noget om den gode fravænning, da flere lande snart skal fravænne uden brugs af medicinsk zink. Og uanset om man bruger zink eller ej, så er den gode fravænning et vigtigt tidspunkt for grisen.
Læs også: VBF investerer i den online undervisningsplatform FarmingAcademy
Bruger samme viden til daglig
Men jeg har en masse andre kurser i støbeskeen. Min arbejdsbyrde svinger fra uge til uge, og det passer super godt sammen med FA, da jeg kan lave kurser, når jeg har tid. Når jeg allerede er underviser, så er det forholdsvis nemt at lave nogle kurser, da jeg jo er godt inde i opbygningen af PowerPoint, og jeg bruger sammen viden som i mit daglige job.
Noget at det, der er fedt ved at undervise på Lundbæk og FA er, at det er en symbiose. Jeg får et kæmpe internationalt netværk, som jeg kan bruge, når jeg skal lave studieture eller sende elever ud i praktikophold. Gennem mit job på Lundbæk følger jeg jo med i, hvad der ske indenfor svineproduktion. Den viden kan jeg bruge på FA, når jeg laver kurser. Jeg får også en god viden omkring svineproduktion ude i verden, som også er nyttig i mit job på Lundbæk.
Læs også:Dansk landbrugsviden skal ud i verden med FarminAcademy
Super spændende rejse forude
Derudover synes jeg, det er fedt at bringe min viden i spil for nogen, som ikke har sammen adgang til viden, som vi har i Danmark. Kan min viden hjælpe nogen til at få en bedre produktion og understøtte en mere bæredygtig og bedre lokal produktion af fødevarer, er det for mig et kæmpe gode.
Jeg glæder mig virkelig til at blive meget klogere på, hvor udfordringerne ligger. Både når vi kigger på forskellige lande, men også på de enkelte ejendomme. Hvad gør andre, som jeg kan viderebringe til mine elever?
Jeg tror, det bliver en super spændende rejse, og jeg glæder mig til at se nogen af alle vores ideer blive udviklet og bragt i spil og videreudviklet yderligere.
Skal vi fortælle din gode historie?
Verdens Bedste Fødevarer tilbyder hjælp til at få fortalt de mange gode historier om danske fødevareproducenters anstrengelser for at gøre ting bedre for: Miljø, klima, natur, dyrevelfærd og arbejdsmiljø.
Læs mere om tilbuddet her: “Skal vi hjælpe med at fortælle din gode fødevarehistorie?”
Bliv medlem
I Verdens Bedste Fødevarer tror vi på, at danskerne vil støtte massivt op om danske kvalitetsfødevarer. Ligesom vi støtter op om et bæredygtigt og velfungerende fødevareerhverv. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer