Jesus svinet

Jesus gav os svinet

Felix Bekkersgaard Stark, Verdens Bedste Fødevarer
Felix Bekkersgaard Stark er journalist og talsmand for Verdens Bedste fødevarer.

“Fatter I ikke, at alt det, som kommer ind i et menneske udefra, ikke kan gøre det urent?”

Jesus gav os svinet og andre gode sager. Skal klimadebatten tage svinet fra bordet og give os den dårlige samvittighed tilbage?

Af Felix Stark, stifter og talsmand

Tilmeld nyhedsbrev!

“Nu blev juleflæsket båret ind; og hærmænd og høvdinge tav, da de så det komme og trak vejret dybt og grinede ad glæde; mange løsnede deres bælte for at være fuldt rede fra begyndelsen.”

Otte og fyrretyve oldensvin, velfedede, var, hvad kong Harald plejede at lade slagte til jul; og han sagde gerne, at selv om dette ikke slog til for hele julen, blev der dog altid en god bid til enhver, og derefter måtte man nøjes med får og okser.”

“Lad mig straks få mere pølse, hvis det ikke er mod kong Haralds bud; thi jeg har længe lidt nød i andalusiernes land, hvor der ikke findes føde for mænd, og det er syv jules blodpølse, jeg har længtes efter og aldrig smagt.”

Der er ikke meget dårlig samvittighed at spore i beskrivelsen af vikingernes kødforbrug ved Kong Haralds hof i den stærkt anbefalelsesværdige bog Røde Orm.

http://www.foodculture.dk/Tema_gammel/2009/Mad_i_kunsten/Jesus_gav_os_svinet.aspx#.UrNVK_TuKSo
http://www.foodculture.dk/Tema_gammel/2009/Mad_i_kunsten/Jesus_gav_os_svinet.aspx#.UrNVK_TuKSo

Ned i maven med det

Netop på den tid,  hvor handlingen i Røde Orm foregår, kom kristendommen til Danmark. Det var der meget bøvl med, for præsterne så helst, at man ikke sloges for meget, holdt op med at blote, ikke kastede folk overbord i håb om solskin og meget andet. Det var ikke voldsomt populært, så mangen en missionær måtte lade livet, før vikingerne tog Gud og Jesus til sig.

En ting havde de dog kørende for sig. Det var ikke forbudt at spise svin, for Jesus havde sagt:

“Fatter I ikke, at alt det, som kommer ind i et menneske udefra, ikke kan gøre det urent? For det kommer ikke ind i hjertet, men ned i maven, og det kommer ud igen.”

Man kan tvivle på, om danerne havde taget Jesus til sig, hvis ikke svinet var gået an som menneskeføde, men når nu de måtte sluge så mange andre forandringer kunne de måske også have forsaget svinet.

Derfor må man konkludere, at Jesus gav os svinet, og det er jeg taknemmelig for i denne juletid. De fleste kunne nok godt tåle at spise lidt mindre af det, men i bund og grund er jeg begejstret for tanken om, at vi ikke kan blive urene af det, vi spiser. Skulle vi gå ned af den vej, var der nok andre ting under juletræet, vi kunne have endnu dårligere samvittighed over.

Verdens Bedste Fødevarer ønsker alle en glædelig jul og godt nytår!

Se video om os herunder og giv dig selv eller din nabo et medlemskab i julegave. 

(Visited 90 times, 1 visits today)

Del artikel