Overlegent

Er mennesket dyret overlegent?

Grundlæggende er der kun et spørgsmål, man som kødæder bør have afklaret med sig selv: Er mennesket dyret overlegent? Kun hvis man kan svare ja til dette spørgsmål, kan man tillade sig at spise kød. Jeg spekulerer tit på, om nutidens kødproducenter af fremtidens mennesker vil blive betragtet som vore dages slavehandlere. I givet fald vil jeg blive betragtet som et af de mennesker, der kæmpede mest indædt og åndsforstokket mod civilisationens udvikling. Det er ikke nogen rar tanke, men slavehandlerne var nok også i god tro, når de argumenterede for sorte menneskers dyriske natur. Jeg mener nemlig, at mennesket i kraft af overlegent intellekt, har en, om ikke ret, så dog naturgiven tilbøjelighed til at drive rovdrift på sine omgivelser.

wildfrock.com/dirty-dixid-fashion-editorial-by-stevie-dominique and vibesedge.com/sonja-lorraine-as-native-american
Når vi iklæder os pels, gør vi det, fordi vi er dyrene overlegne. wildfrock.com/dirty-dixid-fashion-editorial-by-stevie-dominique and vibesedge.com/sonja-lorraine-as-native-american

Det er det, vi gør, når vi æder dyr (og planter, hvis man vil føre tankegangen til ende). Vi opfostrer dem med det ene formål at spise dem. Eller, som det vil vise sig i aftenens TV-Avis, for at bruge deres pels til beklædning. Den form for udnyttelse kræver et grundlæggende verdenssyn, hvor mennesket udnytter sine omgivelser for egen vindings skyld.

Dyrene ville gøre det samme, hvis de kunne, men vi er blevet udstyret med et intellekt, der gør os i stand til at reflektere over, om det er det rigtige, vi gør. Dette i modsætning til dyr, der bare gør. Så når vi stopper massevis af svin ind i en stald og fodrer dem grundigt, før vi skipper dem afsted til aflivning, partering og spisning, er det fordi, vi er dyrene overlegne.

Det er ikke utænkeligt, at samfundsudviklingen vil gøre det muligt at producere lige så velsmagende proteiner uden at slå ihjel, men foreløbig er det ikke muligt/gangbart, og derfor slår vi ihjel, og det gør vi nok en del år endnu. Det forhindrer ikke, at man behandler dyrene hæderligt, mens man feder på dem, men den grundlæggende præmis er vigtig at have på plads, førend man begynder at gradbøje, hvor etisk forsvarligt det er at holde dyr. Og dyrene vil til hver en tid blive behandlet lige så godt eller skidt, som det i samfundet er socialt acceptabelt. Ligesom homoseksuelle, slaver, pædofile, indvandrere og andre minoriteter i øvrigt.

Til den ende kan man anføre, at det i følge langt hovedparten af befolkningen bør være forbudt at dyrke sex med dyr, selv om de ikke lider overlast ved det. Det er altså i orden at slå dyret ihjel og spise det, men ikke i orden at lade en hund give en oralsex.

Det er temmelig forkvaklet sådan rent logisk, men det beviser egentlig bare min pointe om, at vi i stor udstrækning handler og føler baseret på flertallets holdning. Det er vigtigt, at vi som samfund hele tiden forholder os til, hvordan vi behandler minoriteter, der risikerer at blive trynet, hvis majoriteten ikke holder sig selv i ørerne. Og jeg så gerne, at mennesker i al almindelighed i højere grad lod deres handlinger og holdninger udspringe af rationel argumentation og viden. Derfor synes jeg også, at man burde gå ind på facebook og synes godt om https://verdensbedstefodevarer.dk. Lige med det vuns!

Læs mere om hvordan, vi udvikler https://verdensbedstefodevarer.dk

(Visited 176 times, 1 visits today)

Del artikel