McDouble

Er McDouble verdens bedste mad?

Nej. McDouble er ikke verdens bedste mad. Bare så det er på plads. Men det er nu alligevel en lidt interessant diskussion, som jeg blev opmærksom på via indlægget “the greatest food in human history” fra en liberal i NY Post. Det er bare så drønærgeligt, at debattøren insisterer på en usædvanligt arrogant tone i forhold til de mennesker, han ved, vil hade hans indlæg. Han omtaler dem som “the usual coalition of class snobs, locavore foodies and militant anti-corporate types”, og hvis ikke hans argumenter får dem til at hade ham, så skal det nok virke, når de bliver omtalt på den vis.

10-mcdouble-f-stephenzacharias-hDet er ærgeligt, for der er voldsomt gode pointer i argumentationen. Fattige mennesker har nemlig også lov og lyst til at spise kød. Herhjemme gælder det f.eks. pensionister uden anden indtægt end folkepensionen. I USA og mange andre steder gælder det rigtig mange mennesker, som arbejder hårdt men ikke tjener særlig meget. I udviklingslande gælder det bare rigtig mange.

Min pointe er, at der er rigtig god grund til at lave billig mad på en effektivt og bæredygtig måde. Herhjemme er der tit forargelse over, at danskere er blandt de folkefærd, der bruger den mindste procentdel af deres indtægt på fødevarer (ca. 10 pct), men i rede penge er det en hel del mere, end hvad fattige bruger, selv om de i procent bruger væsentligt mere.

Det skyldes ikke, at de går mere op i mad. Det skyldes, at maden er et basalt behov, der skal opfyldes, og i Danmark har vi rigtig mange penge til rådighed, når vi har opfyldt det basale madbehov. Jeg tror på, at der er rigtig mange af “the usual coalition of class snobs, locavore foodies and militant anti-corporate types”, der både er klar over dette, og kunne bringes til at forstå, at billig fødevareproduktion er en vej ud af fattigdommen, som måske kunne skabe flere af “the usual coalition of class snobs, locavore foodies and militant anti-corporate types”, som kunne give os bedre fødevarer.

Jeg er nemlig ikke i tvivl om, at de har mange gode pointer i forhold til den fødevareproduktion, vi har. Men der er ikke meget dialog mellem de to sider, fordi rigtig mange insisterer på, at det kun er på deres side, at de rigtige argumenter findes, mens dem på den anden side er helt galt afmarcheret.

Sådan  er det ikke.

Der er gode argumenter på begge sider af afgrunden. https://verdensbedstefodevarer.dk er et forsøg på at se tingene fra flere sider for at nå et mål, som vi alle kan være enige om: At vi skal producere så gode fødevarer som muligt med så lille belastning for jorden som muligt under hensyntagen til dyrenes og arbejdernes velfærd.

Til den ende kan man fremhæve et nyligt skriv fra FAO. Ending child labour for girls and boys in the fisheries sector hedder skrivet, og her argumenteres der for, at der skal gøres mere for at færre børn arbejder mindre indenfor fiskeri og landbrug. I Danmark skal man ikke så langt tilbage, før det var ret almindeligt, at børn arbejdede i landbruget og fik beskeden skolegang. Tænk bare på Pelle Erobreren. Det er næppe tilstande, nogen vil ønske sig tilbage, og det er i høj grad effektiviseringer og moderniseringer, der har medvirket til, at det ikke længere er sådan. I Danmark altså. For der er masser af steder i verden, hvor det stadig er derhen af. https://verdensbedstefodevarer.dk forsøger at fremme forståelsen af, at verden kan have rigtig god gavn af at opnå nogle af de samme effektiviseringer, som dansk fødevareproduktion har opnået. Uden at fremstille nogen som monstre. På samme tid skal den danske produktion gøres endnu bedre til gavn for natur, dyr og mennesker. Jeg vil sætte stor pris på et like på https://verdensbedstefodevarer.dk, hvis det giver mening!

 Læs også Færre negre i Danmark og se mere om, hvad https://verdensbedstefodevarer.dk vil.

(Visited 209 times, 1 visits today)

Del artikel