Debatten om ulve og natur er et gigantisk købssignal til landbrug og fødevareerhverv, siger formand Steffen Andersen efter deltagelse i Debatten på DR2.

”Skyd ulven?” lød den spørgende overskrift til Debatten om natur på DR2 torsdag den 15. maj. Vært Clement Kjærsgaard var i selskab med minister for grøn trepart Jeppe Bruus (S), andre politikere, fåreavler Åse Svendsen og andre fagfolk. Samt Danmarks Naturfredningsforening repræsenteret ved præsident Maria Reumert Gjerding og Dansk Vegetarisk Forening ved Martin Keller.
Og altså også Verdens Bedste Fødevarers formand Steffen Andersen.
Om ulven må være i Danmark eller ikke var der til en vis grad enighed om. Det må den godt, syntes de fleste. Og det er jo heldigt nok, for den er jo sådan set ret fredet. Så der er nok ikke nogen vej udenom.
Det til trods, fyldte debatten om ulven det meste af programmet. Den afsluttende diskussion om natur versus landbrug, som Steffen Andersen var inviteret til, fik ikke fik meget plads. Derfor nåede formanden heller ikke at sige meget mere end det, der ligger ham allermest på hjerte:
”For at lykkes med at få landbruget og fødevareerhvervet til at skabe mere natur, skal vi kommercialisere den natur, der er inde i de produkter, som landmænd producerer. Så det bliver anprist over for forbrugerne, at når de køber et produkt, så investerer de samtidig i fugle, sommerfugle og bier.”
Debatten om natur på LinkedIn
Det var desværre ikke en pointe, som Clement Kjærsgaard forfulgte videre. Til gengæld havde vores medlem, naturlandmand Henrik Berthelsen, hæftet sig ved det. På LinkedIn forholdt han sig let kritisk til Steffens pointe om kommercialisering:
”Og med hensyn til debatten om natur så drejer det sig såmænd bare om, at vi nogle steder sætter naturen over vores trang til udnyttelse. Vi har altid udnyttet alt, der er muligt. Det skal vi ikke længere . Derfor skal naturen heller ikke nødvendigvis kommercialiseres. Det kan man i nogle sammenhænge, men nogle steder skal naturen bare have sin egen ret, uden vi har noget som helst kommercielt udbytte af det. Til gengæld kan vi nyde den fede natur, og det er mindst ligeså godt. Der går ikke en dag, uden jeg er ude og nyde mine 100 ha udtagne arealer, og det er livskvalitet i ekstrem grad.”
Det er kloge ord fra Henrik Berthelsen.
Men når Steffen Andersen taler om at kommercialisere naturen, er det ikke 1 til 1 et spørgsmål om, at nogen på den eller den anden måde skal købe noget af den natur, vi skaber eller bevarer:
– Jeg er stensikker på, at landmænd i stigende grad er villige til at bidrage til natur og biodiversitet. Men incitamenterne til at gøre det er ofte uklare og bøvlede. Samtidig er biodiversitet usynlig i markedet, modsat fx klimaaftryk eller økologi. Det skal vi have ændret i hele kæden fra jord til bord, så markedsmekanismerne kan komme i spil i forhold til at sikre naturbeskyttelsen, siger Steffen Andersen.
Læs også: Bertelsen i ny bog: landmænds perspektiv på natur er vidt forskelligt
Kunder kan ikke vælge natur, de ikke kender
Dermed er formanden inde på sin allerstørste kæphest. Nemlig det, at de professionelle i fødevarekæden ikke i tilstrækkelig grad formidler kvaliteten af deres varer.

– Der er jo hos mange en ret utilsløret opfattelse af, at fødevareproduktion er en stor belastning for naturen. Hvilket det jo helt ubetinget også er, hvis man ikke betragter det at lave mad til mennesker som naturligt. Men der er ikke et alternativ. Vi skal lave mad til mennesker. Det kan selvfølgelig gøres med større eller mindre belastning af økosystemet. Men den virkelighed er stort set helt fraværende i forbrugeres købsvalg, siger Steffen Andersen.
Og det er – mener han – en kæmpe fejl fra fødevareerhvervets side.
– Når vi har så ophedet en debat om natur og landbrug, er det jo et gigantisk købssignal. Alle, der kritiserer landbruget, vil gerne vide, hvordan de kan spise velsmagende næringsrig mad og samtidig bidrage til at stoppe tabet af natur og biodiversitet, siger Steffen Andersen.
Han mener, at der er et vildt videnstab fra produktion til forbruger, som fødevareerhvervet har et ansvar for at begrænse.
– Alle i fødevareerhvervet ved, hvor komplekst et billede det er. Der er fordele og ulemper ved økologi såvel som regenerativt og konventionelt landbrug. Men de evidensbaserede fordele for naturen ved det ene og det andet når sjældent ud til forbrugerne. Langt hen ad vejen fordi der mangler dokumenterbar viden, der kan og må bruges kommercielt, siger Steffen Andersen.
Læs også: DanRoots: “Forbrugere ved ikke, hvad verdensklasse kræver”
Sælg med dokumenterbar viden
Men der findes faktisk systemer, der kan dokumentere naturindsats. Eksempelvis er havbruget Musholm som den første og eneste opdrætsvirksomhed i verden pilotvirksomhed for Science-Based Targets for Nature (SBTN) på det marine område. Dermed er de med til at udvikle vejledninger, så virksomheder i fremtiden kan sætte mål for egne naturaftryk og for naturpositive handlinger.
– Den type viden skal ud gennem fødevarevirksomhedernes salgsafdelinger. Så når forbrugere står nede hos fiskehandleren eller i supermarkedet, får de samtidig at vide, hvordan varen har bidraget til at bekæmpe tabet af biodiversitet, siger Steffen Andersen.
Han er klar over, at der blandt andet findes certificeringsordninger, som forbrugere kan bruge som ledestjerner i forhold til at gøre etiske indkøb.
– Men det er jo de færreste forbrugere, der kender dem. Og i langt de fleste tilfælde er pris og convenience fødevaresælgernes eneste våben. Men de skal simpelthen uddannes i at kende deres produkter, så de fandenlyneme kan det både forfra og bagfra, hvilke naturkvaliteter et produkt har, siger Steffen Andersen.
Og det gælder ifølge formanden også for fødevareerhvervets professionelle, når de har fri.
– Der er mere end 100.000 professionelle mennesker involveret i madproduktion i Danmark. Og vi har alle sammen en forbandet pligt til at fortælle de mennesker, vi møder, at virkeligheden er mere nuanceret, end selv Clement Kjærsgaard kan få det frem i Debatten. Og det er en kamp, der skal tages hver eneste gang, lejligheden byder sig, slutter Steffen Andersen.
Kontakt Steffen Andersen hvis din virksomhed skal lære at kommercialisere bæredygtighed. Så det skaber mere natur og samtidig batter på bundlinjen. Mail steffen@vbfmedier.dk og telefon 21741076
Skal vi fortælle din gode historie?
Verdens Bedste Fødevarer tilbyder hjælp til at få fortalt de mange gode historier om, hvordan danske fødevareproducenter gør ting bedre for: Miljø, klima, natur, dyrevelfærd og arbejdsmiljø.
Læs mere om medlemstilbuddet her: “Skal vi hjælpe med at fortælle din gode fødevarehistorie?”
Bliv medlem
I Verdens Bedste Fødevarer tror vi på, at danskerne vil støtte massivt op om danske kvalitetsfødevarer. Ligesom vi støtter op om et bæredygtigt og velfungerende fødevareerhverv. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer