økologisk dansk fiskeopdræt karrebæk

”Dansk akvakultur er blå løsninger til grøn omstilling og jobs i landdistrikter”

Flere opdrættede fisk og skaldyr kan bidrage til grøn omstilling af fødevareområdet og skabe nye arbejdspladser i land- og kystdistrikter.

Af Dansk Akvakultur, nyt medlem i Verdens Bedste Fødevarer

Brian Thomsen, direktør i Dansk Akvakultur
Brian Thomsen, direktør i Dansk Akvakultur.

Tilmeld gratis nyhedsbrev!

I dag kommer over halvdelen af verdens fisk og skaldyr til konsum fra akvakultur, og sektoren har i mange år været verdens hurtigst voksende fødevareproduktion. Den globale vækst forventes at fortsætte, men produktionen i EU og Danmark er ikke fulgt med, og EU’s forbrug af fisk og skaldyr dækkes langt overvejende af import fra tredjelande.

”Den Europæiske Grønne pagt” har som formål at fremme den grønne omstilling, stimulere økonomien og skabe arbejdspladser. Vækst i akvakultur skal understøtte disse mål, og derfor ønsker EU-Kommissionen, at EU’s akvakultur bliver en global reference for bæredygtighed i 2030.  Det skal ske ved at lette sektorens adgang til arealer og vand, reducere unødvendige administrative byrder for tilladelser til nye anlæg, og fremme mere og bedre viden om EU’s akvakultur til forbrugerne.

Læs også: Melormepostej eller ferskrøget ørred – vælg selv for klima og miljø er det lige fedt

Dansk akvakultur som internationalt forbillede

Opdræt af fisk og skaldyr er én af de mest effektive animalske produktioner med lave udledninger af næringsstoffer og drivhusgasser per ton produceret protein.

Eksempelvis bruger danske fiskeopdrættere kun omkring et kilo højeffektivt foder for at opdrætte et kilo fisk, og klimabidraget fra foder vurderes at være reduceret med cirka 41 procent siden 1990. Andelen af marine råvarer reduceres løbende, og i fremtiden skønnes under en tiendedel af foderet til laks og ørred at komme fra marine råvarer.

Grøn omstilling er ikke den eneste gode grund til at øge fokus på akvakultur. Fisk og skaldyr er sunde og nærende produkter, sektoren bidrager til at bevare af de vilde fiskebestande ved at reducere presset på de vilde fiskebestande, og sektoren skaber arbejdspladser og økonomisk udvikling i land- og kystdistrikter.

Læs også; Restfisk giver klimavenlig smør på brødet i udkantsområder

Hele kæden arbejder sammen

Den danske akvakultursektor har internationale styrkepositioner inden for både primærproduktion, fiskefoder, foderingredienser og opdrætsteknologier. Det skal vi udnytte til at fremme den grønne omstilling nationalt og internationalt.

Det kræver, at udviklingen af dansk akvakultur sker på et fagligt grundlag, hvor hensyn til natur og miljø forenes med social og økonomisk bæredygtighed i stabile rammevilkår for sektoren.

Der er mange negative og falske fordomme om akvakulturens miljøpåvirkning, og vi støtter EU-Kommissionens ambition om at øge forbrugernes viden om fordelene ved akvakultur.

Det er en af årsagerne til, at brancheforeningen Dansk Akvakultur er blevet medlem af Verdens Bedste Fødevarer. Der er stærkt behov for, at det danske fødevareerhverv i endnu højere grad samarbejder om at skabe fremtidens fødevarer og viser danskerne, at udviklingen af den danske fødevareproduktion er den bedste vej til en mere bæredygtig fødevareproduktion.

Læs også: Kokkelandsholdets direktør forstår ikke modstanden mod dansk opdrætsørred

Skal vi fortælle din gode historie?

Verdens Bedste Fødevarer tilbyder hjælp til at få fortalt de mange gode historier om danske fødevareproducenters anstrengelser for at gøre ting bedre for: Miljø, klima, natur, dyrevelfærd og arbejdsmiljø. Kronikken Har affødt artikel og tv-indslag fra TV2 Bornholm: Havbiolog og ingeniør vil have havbrug på Bornholm

Læs mere om tilbuddet her: “Skal vi hjælpe med at fortælle din gode fødevarehistorie?

Bliv medlem

I Verdens Bedste Fødevarer tror vi på, at danskerne vil støtte massivt op om danske kvalitetsfødevarer. Ligesom vi støtter op om et bæredygtigt og velfungerende fødevareerhverv. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer

Medlemskaber for 1 år
Studerende og pensionister 150 kr
Private 300 kr
Virksomheder 5000 kr.
Små virksomheder 1000 kr.
Iværksættervirksomheder (under fem år) 500 kr.

Meld dig til her: Tilmelding

(Visited 156 times, 1 visits today)

Del artikel