Schæferhunden Thor

Bør Thor være stueren?

Næppe Thor. Men dø skal den alligvel engang.
Næppe Thor. Men dø skal den alligvel engang.

I går fik jeg fortalt en historie fra fortiden. En ældre mand fortalte, at han i sin barndom havde været med sin bedstefar på sneppejagt. Under jagten kom et rådyr forbi, forvildede sig ind i et dyrehegn og brækkede benet. Den medtagne jagthund gjorde det, den ikke måtte. Den fór i struben på dyret, som derved endte sine dage. Det gjorde hunden også, for bedstefar skød resolut hunden, der ikke havde lystret.

Jeg tænker, hunden fulgte sine naturlige tilbøjeligheder, ligesom, visse folk mener, den meget omtalte schæferhund Thor gjorde, da den nappede i en tæppetisser. Så er spørgsmålet, om man kan bebrejde nogen af hundene deres handlinger, og om det er korrekt at tage deres liv, fordi de har gjort noget, de følte så stærkt for. Jagthundens endeligt blev næppe omtalt i nogen medier. Thor derimod er mediestjerne, og folk, der kalder sig dyrevenner, agiterer for det urimelige i hundens aflivning. Der er allerede brugt millioner og atter millioner kr. på at diskutere sagen, og nu bruger jeg sågu også tid på at omtale dyret. Jeg gør det, ligesom Ekstra Bladet gør det, fordi det tjener mine interesser. Ekstra Bladet tjener en masse annoncekroner, fordi hunden Thor giver klik klik klik. Jeg gør det, fordi jeg mener, sagen kan tjene til at sætte spotlight på et grundlæggende problem i dækningen af emner, der har med dyrevelfærd at gøre. Når sagen nemlig kan få så meget opmærksomhed, er det fordi, der er så urimeligt mange mennesker i Danmark, der mener, at dyr ikke må lide nogen form for overlast. Det er urimeligt, fordi overlast er umuligt at udrydde. Dyr bliver, ligesom mennesker, syge. De får, ligesom mennesker, sår. De vil føle smerte, og de vil, ikke mindst, før eller siden lide døden. For de fleste dyrs vedkommende for menneskers hånd.

Er det stuerent at gøre en naturgiven tilstand til et problem? Ja, selvfølgelig er det det, for vi skal blive ved med at diskutere, hvordan vi gør dyrs sygdom, smerte og død så minimal som mulig. Men det er ikke rimeligt at gøre Thor til et så stort problem, som det er blevet. Thors sag er nemlig så fuldstændig triviel i sammenligning med andre og meget væsentligere problemstillinger indenfor emnet dyrevelfærd. Thor havde været bedre tjent med en hurtig stille død, som jagthunden, der bed rådyret i struben. Jeg har en klar fornemmelse af, at der er mange, der er enige med mig i, at Thor er blevet overeksponeret. Og således er det blevet til en sag, hvor dyreelskere fordømmer politiet og Mette Gjerskov, der f.eks. har fået denne besked fra en, der kalder sig dyreelsker: “SKAM DIIIG!!!!! Tænk du kan sove godt om natten… Du sku aflives!!!!” Det er, mildt sagt, rystende. Og ikke særlig stuerent.

Jeg håber, at så mange mennesker som muligt vil markere deres afstandtagen til den form for dyrehensyn, ved at synes godt om https://verdensbedstefodevarer.dk, så vi kan få forsket i noget dyrevelfærd, der rent faktisk betyder noget og kan give os https://verdensbedstefodevarer.dk.

(Visited 15 times, 1 visits today)

Del artikel