Geopolitisk Ukraine

Agroindustrien som geopolitisk magtmiddel

Jeg har lige læst en umanerlig interessant artikel fra The Ecologist. Den er ment kritisk, tror jeg, men sådan opfatter jeg den overhovedet ikke. Tværtom synes jeg, at den viser agroindustriens enorme betydning for verden. Den bærer titlen Ukraine – the corporate annexation, og den viser den tætte sammenhæng mellem gigantiske amerikanske selskabers investeringer i Ukraine og den nuværende temmelig uhyggelige geopolitiske krise i landet på grænsen til Rusland.

Jeg har overhovedet ikke faktatjekket artiklen, så jeg svarer ikke for sandhedsværdien af den. Men idet jeg antager, at det meste er rigtigt, dokumenterer artiklen, at gigantselskaberne, deres penge og de fødevarer, de kan producere, har ekstremt stor indflydelse på verdens gang og magtforholdet mellem vest og øst.

Som sagt skal artiklen nok læses negativt. De store magtfuldkomne selskaber går ikke ind i Ukraine for den ukrainske befolknings blå øjnes skyld. De er der for at tjene penge. Jeg, og, tror jeg, mange ukrainere, synes dog, det vil være ekstremt positivt, hvis de massive investeringer kan føre til et løft af velfærden i Ukraine. Ifølge Wikipedia har landet et BNP på ca. en femtedel af gennemsnittet for EU, og 40 pct af  landbefolkningen lever ifølge dette, indrømmet, tvivlsomme link i fattigdom. Men Ukraine har ifølge The Ecologist artiklen potentialet til at blive en kæmpe brødkurv. Det har Rusland brugt landet som, og det vil Vesten og de multinationale djævle også gerne udnytte.

Foto: Mariya Prokopyuk
Foto: Mariya Prokopyuk

Som jeg ser det, er det landets chance, at det har disse fantastiske ressourcer, og til en vis grad vores held, at vi  har virksomheder, der har den investeringskapacitet, der skal til, hvis landet skal løfte sig hurtigt. Jeg håber, det lykkes, og at det ikke fører  til krig!

For mere information om Verdens Bedste Fødevarer læs https://verdensbedstefodevarer.dk – åbent brev

(Visited 23 times, 1 visits today)

Del artikel