påskemiddage til hospital foto Birraria La Corte

Verdenskokke leverer påskemiddag til hospital i Venedig

Kokkene Silvia Rozas and Marco Zambon brugte påskedag på at levere færdige påskemiddage til hospital i Venedig. De og en række andre verdenskokke ser ind i en coronaramt fremtid.

Af Felix Stark, stifter og talsmand i Verdens Bedste Fødevarer

Tilmeld gratis nyhedsbrev!

Hvordan skal verdens kokke skabe en fremtid for gastronomien, der er og vil blive hårdt ramt af cornoavirusset?

Det gav en række internationale topkokkke deres bud på, da Basque Culinary Center onsdag 29. april inviterede tidligere vindere og nominerede kokke til Basque Culinary World Prize til onlinedebat om emnet.

påskemiddage til hospital Silvia Rozas
Kokken Silvia Rozas klargør gorumet mad til et hospital i Venedig. Foto: Birraria La Corte

De italienske kokke Silvia Rozas and Marco Zambon, der er tidligere elever på Basque Culinary Center, fortalte ved mødet, at de brugte påskedag på at levere færdige påskemiddage til et hospital i Venedig.

– Vi havde hørt om et “Food 4 Heroes” initiativ, så på påskedag, hvor alle er samlet med deres familier, beluttede vi os for at donere påskemåltider til medarbejderne på et hospital i Venedig. Vi gjorde det med locale råvarer og hjalp mennesker, som virkelig er ramt af coronakrisen, sagde kokkene.

Læs også: Danske Trine Hahnemann dømmer i verdenskendt kokkekonkurrence

Frygt for jobtab større end virusfrygt

Fra Brasilien deltog kokken David Hertz, der lagde vægt på, at virusset kræver, at kokke involverer sig. Især i et land som Brasilien.

– Social gastronomi har aldrig været mere relevant. Det solidariske køkken er vores svar på COVID-19. I et land som Brasilien kan man ikke lave lockdown, for folk er mere bekymrede for deres job, end de er for at blive smittet med COVID19, sagde David Hertz.

Fra Ghana meldte Elijah Amoo Addo også, at jobtab som følge af coronakrisen er et kæmpe problem.

– Vi bekæmper COVID-19. Men samtidig vokser sulten. For mange i mit land er det værre end at få virusset.  En af de mest ramte grupper er de 40 procent af Ghanas arbejdsstyrke, der arbejder i servicefag. Dem, som normalt sørger for at skaffe mad til andre – fx tjenere og kokke – har mistet deres jobs og får ingen økonomisk hjælp. Dem er vi nødt til at hjælpe lige nu, så vi arbejder på at skaffe dem et varmt måltid, sagde Elijah Amoo Addo.

Ikke den sidste katastrofe

Fra Storbritannien deltog Douglas Macmaster, der mente, at den nuværende krise, bør tvinge verden til at se tingene i et større perspektiv:

– Det her er helt sikker ikke den sidste katastrofe. Der kommer en meget større storm, der hedder klimaforandringer. Den kommer, mens vi selv forandrer os alt for langsomt, og det virker som om, det kun er selve stormen, der kan få os til at skabe de nødvendige forandringer.

Han fortsatte:

– Det her giver os en mulighed for at tænke os om. Jeg fokuserer på at skabe en online undervisningsplatform, der kan gøre mindsket madspild til en mainstream ide, som alle kan bidrage til. Lykkes det kan vi møde fremtidige katastrofer med større modstandsdygtighed.

Joxe Mari Aizega, direktøren for Basque Culinary Center, glædede sig over, at centrets pris i år gives til kokke, der gør en forskel for sociale forandringer.

– Gennem gastronomi kan vi skabe løsninger på nutidens problemer. Der findes ikke større problemer end den nuværende pandemi, der definerer vores tid. Den kulinariske verden er blandt de hårdest ramte, derfor er det helt rigtige fokus, har i år, sagde Joxe Mari Aizega.

Læs også: Ti kokke der forbedrer verden

Bliv medlem

Vi tror på, at danskerne vil støtte massivt op om danske fødevarer. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer.

Medlemskaber for 1 år
Studerende og pensionister 150 kr
Private 300 kr
Virksomheder 5000 kr.
Iværksættervirksomheder (under fem år) 500 kr.
Unge under 18 år – Gratis

Meld dig til her: Tilmelding

(Visited 41 times, 1 visits today)

Del artikel