Trine Hahnemann dømmer

Danske Trine Hahnemann dømmer i verdenskendt kokkekonkurrence

Den danske kok og madskribent Trine Hahnemann dømmer i ”gastronomiens nobelpris” om kokkes bidrag til verdens udvikling. Tilmeldingen er åben.

Af Felix Stark, stifter og talsmand i Verdens Bedste Fødevarer

Anthony Myint Basque World Culinary Prize
Anthony_Myint vandt prisen i 2019. Han er blandt andet stifter af ZeroFoodprint, en organization der arbejder sammen med restauranter over hele verden for at nedbringe deres udledninger af klimagasser. Foto: Basque Culinary Center

Tilmeld gratis nyhedsbrev!

Ti kokke, der bruger deres viden til at gøre en indsats mod problemer som klimaforandringer, madspild, biodiversitet eller social udvikling, skal til september med til Tokyo. Her vil den kok, som en jury finder har gjort den bedste indsats, blive udråbt til vinder af Basque World Culinary Prize.

– Det er ikke kun vinderen, som får et stor pose penge til sin sag, der kommer spot på. Alle de 10 nominerede får sat fokus på deres projekt, og mennesker verden over får mulighed for at se, hvad der foregår lokalt i mange verdenshjørner, siger kok og madskribent Trine Hahnemann.

Hun er som medlem af Basque Culinary Centre’s Advisory Board også medlem af dommerkomiteen, der skal finde den endelige vinder blandt de ti, der ender med at blive nominerede.

– Som dommer er det meget svært at beslutte, hvem der skal vinde, da alle de projekter, jeg har set, er vigtige. De gør en stor forskel lokalt og derfor også globalt som rollemodeller for positiv forandring, siger Trine Hahnemann.

Læs også: Baskerlandet smager af stolthed – kan Danmark lære noget?

Meget sker i køkkenet

Basque World Culinary Prize finder sted en gang om året, og der er netop blevet åbnet for nomineringer til dette års konkurrence, hvor præmien igen er 100.000 euro.

– Konkurrencen er super vigtig, fordi den highlighter den rolle, kokken har og kan have i samfundsudviklingen. Meget af det arbejde, mange kokke faktisk gør, er for at forbedre klimaet, bevare vigtig madkulturarv, samarbejde med landbruget, komme op med nye bæredygtige systemer, støtte maduddannelse af børn, socioøkonomiske virksomheder hvor udsatte borgere kan komme til at spille en rolle mv., siger Trine Hahnemann.

Hun mener, at køkkenet er et sted, hvor meget sker.

– Det er et centralt sted for verdens udvikling, da vi alle skal spise. Mange problemer kunne løses, hvis vi spiste bedre og mere ansvarligt i forhold til naturen og biodiversiteten, siger kokken, der blandt andet skriver i The Guardian og Time Magazine. Foruden jævnlige gæsteoptrædener på TV-kanalen BBC.

Læs også: Verdens Bedste på inspirationstur i Baskerlandet

Dansk-amerikaner i feltet i 2019

Mere en 450 kokke fra 42 forskellige lande har foreløbig været nomineret til konkurrencen, som ifølge organisationen bag betegnes som ”gastronomiens nobelpris”.

I 2019 var en af dem den dansk/amerikanske kok Lars Williams. Han var nomineret for sammen med aktivisten Chido Govera fra Zambia at prøve at skabe udvikling i udsatte områder. Blandt andet ved at hente traditionelle lokale frugter og teknikker fra udviklingslande i spil i udviklingsarbejdet i virksomheden Empirical Spirits.

Bag konkurrencen står Basque Culinary Center og den baskiske regering. Bittor Oroz, vicefødevareminister i Baskerlandet siger om prisen:

– Det er en unik og global pris, der rammes fint ind af vores strategi for regionale fødevarer. Den er både inkluderende og ambitiøs. Gennem initiativer som dette bidrager vi til en ny og mere fair social model.

Der er åbent for nomineringer til prisen frem til 4. maj. Alle med kulinarisk baggrund kan nomineres. Det skal gøres gennem indstillinger fra professionelle aktører indenfor gastronomi – såsom kokke, restauratører, fødevareskribenter, journalister eller organisationer indenfor branchen.

Læs også: Ti kokke der forbedrer verden

Bliv medlem

Vi tror på, at danskerne vil støtte massivt op om danske fødevarer. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer.

Medlemskaber for 1 år
Studerende og pensionister 150 kr
Private 300 kr
Virksomheder 5000 kr.
Iværksættervirksomheder (under fem år) 500 kr.
Unge under 18 år – Gratis

Meld dig til her: Tilmelding

(Visited 66 times, 1 visits today)

Del artikel