
https://verdensbedstefodevarer.dks formål er stadig at bidrage til at genrejse danskernes stolthed ved det danske fødevareerhverv. Midlet til denne rejse har foreløbig været at finansiere forskning, der kan give:
Bedre klima, bedre natur, bedre miljø, mere biodiversitet, bedre dyrevelfærd, højere eksport, flere arbejdspladser, mere liv på landet, bedre arbejdsvilkår og bedre mad
Men det er kommet mig for øre, at der i visse kredse – og med en vis ret – hersker en vis skepsis i forhold til forskning. Sådan i en spidsformuleret tolkning kan skepsis udlægges således, at forskning opfattes som højpandet og som bekræftelse af viden, fornuftige folk i forvejen kunne have givet.
Overordnet er jeg uenig i denne udlægning. Selv om noget forskning kan virke overflødig, er det min opfattelse, at forskning i hovedsagen bidrager til en udvikling, hvor vi i højere grad kan basere vores beslutninger på viden frem for formodninger.
Omvendt kan jeg i høj grad se behovet for, at forskningen også udmønter sig i praktiske værktøjer, og det er baggrunden for, at jeg har ændret i forslag til vedtægter for https://verdensbedstefodevarer.dk, så fonden også kan finansiere udviklingsarbejde.
Hvad betyder det konkret?
Det betyder, at landmænd, slagtere, designere, ingeniører, iværksættere, mejerister, it-specialister og andet godtfolk med gode ideer via fonden kan få støtte til udvikling af deres koncepter. Det kunne f.eks. være et samarbejde mellem it-entreprenører og landmænd, der kunne udvikle redskaber til forståelse af dyrs signaler via big data. Det kunne være en gårdbutik, der kunne udvikle en billig maskine til sikker produktion af smør i lille skala. Det kunne være en vognmand, der ville udvikle en metode til at forhindre slåskampe mellem dyrene ved læsning.
Det kunne kort sagt være hvad som helst, der kan fremme en fødevareproduktion, der tager større hensyn til dyr, natur, miljø, klima og mennesker. Og kun fantasien sætter grænsen.
Tanken er endvidere, at fondens midler til udvikling skal bindes op på medejerskab i projekterne. Det eventuelle overskud, der måtte komme ud af disse medejerskaber, skal naturligvis indgå i fondens kapital og derigennem finansiere flere projekter med samme formål.
Du kan blive medlem af Verdens Bedste Fødevarer, ligesom disse er blevet det:
Kiselgården – økologisk og biodynamiske grøntsagsvirksomhed
Forhenværende øko-formand Uffe Bie
Kemigiganternes talerør – Dansk Planteværn
Medlemskaber for 1 år
Studerende og pensionister 150 kr
Private 300 kr
Virksomheder 5000 kr.
Iværksættervirksomheder (under fem år) 500 kr.
Unge under 18 år – Gratis
Meld dig til her: Tilmelding