Det er en uskik at skælde ud på landbrug og gartnerier uden også at komme med løsninger, mener Iris M. Madsen. Hun har selv udviklet et gartnerisystem, som mindsker brugen af næringsstoffer og pesticider og giver tredobbelt udbytte. Hydrovertic er nyt medlem af Verdens Bedste Fødevarer.
Tilmeld gratis nyhedsbrev!
Af Finn Bald (Artiklen er en del af medlemspakken for Hydrovertic)
Hvis du har besøgt en planteskole med drivhuse i weekenden, så er det måske de lange rækker af borde med tomatplanter, du husker bedst. Men fremover vil du måske huske drivhusene for borde, som er placeret oven på hinanden og ikke nødvendigvis i uendeligt lange rækker.
Står det til iværksættervirksomheden Hydrovertic vil der nemlig snart være flere af disse vertikale gartnerier rundt om i Danmark og senere også endnu flere uden for landets grænser.
– Om tre år, tror jeg, er vi godt etableret i Danmark og også godt på vej i udlandet. Vi har en meget dygtig gartneribranche i Danmark, men den er ikke stor, og derfor bliver det også vigtigt for os at komme ud over landets grænser. Men først skal vi sammen med vores testkunder bruge lidt mere tid i Danmark, så vi kan være sikre på, at vi ikke kommer til at eksportere fejl, siger direktør og stifter Iris M. Madsen.
Redder vandet med ingeniørbriller
Groft sagt er systemet fra Hydrovertic bare, at man sætter gartnerborde oven på hinanden. Gartneren udnytter altså sine kubikmeter mere effektivt. Selvfølgelig skygger man for lyset på de nederste borde, men så er der LED-lys, som samtidig kan styre væksten af planterne. Og planterne får den rette mængde recirkuleret vand og luft fra drivhuset via små luftkanaler.
Virksomheden i Odense er, med sine snart fem ansatte, ikke gået ind i arbejdet med at udvikle et enkelt, men alligevel banebrydende system for pengenes skyld alene. Planeten og især vandets ve og vel er det, som har sat gang i det hele.
– Jeg har med de største ingeniørbriller, man kan tænke sig, specialiseret mig i at ville prøve at redde Østersøen. Jeg har fx beskæftiget mig med at monitorere udledningen af nitrat og fosfor i Østersøen – og i forlængelse heraf, hvordan vi så faktisk kan begrænse udledningen af nitrat og fosfor til Østersøen og andre søer og farvande, fortæller Iris M. Madsen. Hun fortsætter:
– I Odense har man peget fingre af gartnerierne for deres udslip, så vi kiggede på branchen og begyndte at tænke over, hvad vi kunne gøre for at stoppe det. Og vi gjorde det med den indgangsvinkel, at det bliver nødt til at give mening for gartnerne. Man har givet dem bøder for at udlede, men man har ikke givet dem hverken research eller løsninger, som forhindrede udslip. Landbruget bliver også skældt ud, uden at der følger løsninger med. Man forventer blot, at producenterne skal producere mere og mere mad uden redskaber til at kontrollere deres aftryk, og hvis de ikke kan regne det ud, så får de bare bøder. Det giver jo ingen mening, så det er der, vi prøver at gøre en forskel, siger Iris M. Madsen.

Værdi for gartnerierne
Med det vertikale gartneri mindskes brugen af kemi, næringsstoffer og pesticider, og udledningen til vandmiljøet mindskes derfor også. Systemet gavner desuden gartnernes tegnebøger og gør dem mere konkurrencedygtige. Fx nedsætter recirkuleringen af vand i systemet ifølge Iris M. Madsen gartneriernes vandforbrug med op til 95%.
– Det vertikale gartneri recirkulerer, så der ikke er noget at udlede. Og som udgangspunkt vil man kunne gøre det i de fleste gartnerier, siger hun.
Og så lover Hydrovertic også tre gange større udbytte per kvm – som minimum.
– Man skal se det over et år og hver dag give planten den bedste dag. Hvis du kan give planten specifikt, hvad den gerne vil have hver dag, vokser den også hurtigere. De vil jo gerne vokse og ud i livet. LED-lyset spiller en stor rolle i det, og det gør også, at du kan undgå brugen af mange vækstregulerende eller forkortende midler, fordi du kan styre væksten med lyset, som er meget tæt på planten. Hvis du fx har en kunde, som har bestilt en masse planter og er blevet forsinket i at kunne modtage dem, kan man i stedet indstille lyset til et mere blåt lys med en lavere bølgelængde, og så bliver planterne mere kompakte, siger Iris M. Madsen.
En stor fordel ved systemet er også, at gartneriets medarbejdere slipper for hele tiden at rende fra den ene ende af væksthuset til den anden.
– Du sparer en masse tid og medarbejdere på gartnerierne spares for at gå med de mange kilo planter, jord og andet, som man får båret på i løbet af en dag. Vores system er statisk, og planten kommer til dig, siger hun og fortæller samtidig, at kundernes tilbagemeldinger også går på, at systemet gavner arbejdsmiljøet.
Alt i alt er resultaterne med systemet ifølge Iris M. Madsen, at gartnerierne oplever en kortere vækstperiode, større udbytte uden kemi, en mindre varmeregning og mindre arbejde med det hele.
– Men det har kostet blod, sved og tårer at lave noget, som egentligt er så enkelt, fordi der jo er så mange elementer, der skal spille sammen, siger hun.
100 pct. flex giver arbejdsglæde
På sin hjemmeside kalder Hydrovertic sig en “passionsdrevet virksomhed”, hvor en af kerneværdierne fx er, at man skal bygge relationer internt og med kunderne, som er baseret på “glæde”.
– Jeg tror, at glade mennesker arbejder bedre. Hos os betyder det ikke store fester, men vi gør fx meget for at lade medarbejderne prioritere deres hjemmeliv, og det gør en kæmpe forskel. Fx har vi 100 pct. flex, og det betyder, at hvis du ikke lige har et møde og gerne vil ud at rode i din have, så gør man det. Og så arbejder man bare på et andet tidspunkt, siger en glad direktør, der samtidig er stolt af de godt fire første år i virksomheden.
– Jeg er ekstremt stolt af, at vi er her endnu og er lykkes med vores meget brugerdrevne udvikling trods den tid, det har taget at udvikle det og på trods af, at det har været en svær tid for gartnerierne med energikrise og andet, som har stået i vejen, siger Iris M. Madsen.
Om virksomhedens medlemskab af VBF siger hun:
– Vi er med, fordi VBF er gode til at formidle, hvad Danmark kan på fødevareområdet, bl.a. ved hjælp af teknologi, og I formidler det på en positiv måde. Det er dejligt forfriskende, slutter hun.
Indtil videre er Hydrovertic i fuld gang på tre større testgartnerier og leder også efter nye testkunder./
Skal vi fortælle din gode historie?
Verdens Bedste Fødevarer tilbyder hjælp til at få fortalt de mange gode historier om, hvordan danske fødevareproducenter gør ting bedre for: Miljø, klima, natur, dyrevelfærd og arbejdsmiljø.
Læs mere om medlemstilbuddet her: “Skal vi hjælpe med at fortælle din gode fødevarehistorie?”
Bliv medlem
I Verdens Bedste Fødevarer tror vi på, at danskerne vil støtte massivt op om danske kvalitetsfødevarer. Ligesom vi støtter op om et bæredygtigt og velfungerende fødevareerhverv. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer