Coronakrisen fik tysk økolandmand til at skifte fyrre sæsonarbejdere ud med den danske soldrevne robot FD20 fra FarmDroid. Den kan – som den første i verden – både så, luge og radrense.
Af Malene Grouleff for den danske robotproducent FarmDroid (medlem i Verdens Bedste Fødevarer)
Tilmeld gratis nyhedsbrev!
Verdens første bæredygtige robot, der både kan så, luge og radrense, er blevet en del af maskinparken og arbejdsstyrken hos den økologiske landmand Eberhard Weisskopf. Han er en af pionererne i den europæiske landbrugssektor, der med robotteknologi gør det til en sundere og grønnere forretning at dyrke økologiske afgrøder.
Forbipasserende stopper ofte op og ser forundrede ud, når de passerer roemarkerne ved landsbyen Altenweddingen i den tyske delstat Sachsen-Anhalt.
”Ja, robotterne er lidt af et tilløbsstykke. Folk kommer og spørger mig, hvad det er for noget, der kører ubemandet og lydløst rundt på mine marker,” fortæller landmand Eberhard Weisskopf. Han kan fortælle de forbipasserende, at der er tale om to FD20-robotter fra den danske robotproducent FarmDroid.
Covid-19 har nemlig accelereret planerne om automatisering hos Eberhard Weisskopf. Pandemien truede bedriftens ellers allermest indbringende og efterspurgte afgrøde; Sukkerroerne. De lukkede grænser gjorde det umuligt at rekruttere og indkvartere de 40 sæsonarbejdere, der normalvis luger Eberhard Weisskopfs 60 hektar roemarker om foråret.
Robotterne blev redningen
Timingen var kritisk; Hvis ikke Weisskopf fandt en løsning på renholdelse af sine sukkerroer indenfor 2-3 uger, måtte han droppe at dyrke sukkerroer i 2020.
”Dyrkning af økologiske sukkerroer uden arbejdskraft til renholdelse er udelukket”, fastslår Eberhard Weisskopf.
”Jeg hørte ved et tilfælde om FarmDroid, og robotterne blev redningen for vores sukkerroeproduktion i år – ellers havde vi droppet roerne”.
Løsningen blev en investering i to FD20-robotter fra FarmDroid i Danmark. Hver robot er designet til at holde 20 hektarer fri fra ukrudt per sæson. Det sker med konstant lugning i otte uger, indtil roeplanterne selv er store nok til at dominere marken. I den periode når robotterne igennem markerne 5 gange, fordi de kører stort set i døgndrift, grundigt og langsomt med mindre end 1 km/t.
Tilbagebetalingstiden er til at overskue, synes Eberhard Weisskopf:
”Det tager 100-120 timer per hektar at luge manuelt mellem roeplanterne, og sæsonarbejderne kostede mig 15 euro i timen. Investeringen i FarmDroid-robotterne tjener sig selv hjem i løbet af to år,” konstaterer Eberhard Weisskopf, der også er lettet over at slippe for det store ansvar, der følger med at have 40 medarbejdere boende i nogle måneder. Nu beskæftiger gården med 700 hektarer fire ansatte året rundt, som har fået udvidet deres jobbeskrivelse med titlen robotoperatører.
Læs også: Opfordring: Stop med at hakke på økologien
Artiklen fortsætter under videoen
https://www.youtube.com/watch?v=PukIvmp8b1Q
Optimerer udbytte og mindsker menneskelige fejl
Når en roemark luges ved håndkraft i rækkerne, forsvinder der erfaringsmæssigt 20-30 procent af roespirerne, fordi det menneskelige øje har svært ved at skelne ukrudt fra afgrøde. Det betyder et spild på 20.000 roespirer per hektar. Dette spild undgår Eberhard Weisskopf nu helt takket være sine FD20-robotter.
Modsat andre løsninger på markedet beror FD20 ikke på kamerateknologi til at kunne skelne mellem ukrudt og roeplanter; I stedet ved robotterne nøjagtig, hvor roefrøene er, fordi de selv har sået dem. Robotterne navigerer med højpræcisions GPS-teknologi. De kører så tilpas langsomt, at roefrøene sås meget nøjagtigt og den efterfølgende lugning mellem planter og rækker kan udføres meget præcist. Dermed luger den behændigt uden om roeplanterne, også i den helt spæde fase.
Robottens lugning af ukrudt sker inde i rækken, altså mellem planterne, men robotten klarer også radrensning med en wire. Den skræller ukrudtsspirer væk 1-3 centimeter nede i jorden mellem rækkerne. Robotten vejer betydeligt mindre end traktorer og maskiner, nemlig mindre end 800 kilo, så jordens mikrostrukturer forbliver intakte og traktose undgås.
”Sukkerindustriens efterspørgsel på økologiske sukkerroer vokser stejlt, fordi forbrugerne vil have økologiske produkter. Jeg oplever, at sukkerfabrikker er meget nysgerrige på mulighederne for at automatisere i min branche. Ved at være blandt de første til at investere i automatisering, vil jeg stå stærkt som erfaren robot-bruger i de kommende år,” forudser Eberhard Weisskopf.
Han ser generelt er et stort potentiale for landbruget i det at vide præcis, hvor afgrøder er sået. Den viden mener han også, at konventionelle landbrug kan bruge eksempelvis til at reducere deres forbrug af sprøjtemidler markant med spotsprøjtning.
Flere andre afgrøder skal automatiseres
Det første års erfaringer med automatisering af ukrudtsbekæmpelse i roemarkerne er er så gode, at Eberhard Weisskopf nu også overvejer at udnytte robotflåden på sine raps- og løgmarker, hvor lugning sker tidligere i foråret. Rødbeder er også en mulighed samt andre afgrøder, der skal holdes rene både mellem rækker og planter for at give et fornuftigt udbytte. I alt har Eberhard Weisskopf 700 hektarer, han dyrker økologisk.
Som økologisk landmand er Eberhard Weisskopf optaget af at skabe en bæredygtig drift. Derfor var det et klart plus ved FarmDroid, at robotterne er solcelledrevne. I forholdsvis klart vejr kan de fire solpaneler, der udgør ”taget” på robotten, producere op til 20 kWh i døgnet.
”Solen sørger for, at robotterne kan bevæge sig CO2-neutralt udelukkende med klimavenligt brændstof, og jeg slipper for at bruge diesel. Jeg mener, det er teknologier som FarmDroids, der er fremtiden i landbruget. Vi skal arbejde mere effektivt, ikke mindst på økolandbrugene, og vi kan rent faktisk som erhverv bidrage til at forebygge voldsomme klimaforandringer. Jeg tror på, at robotteknologi vil booste udbredelsen af økologi, fordi den hjælper os med at arbejde smartere, uden at det sker på bekostning af miljøet, ” siger Eberhard Weisskopf.
Kort om FarmDroid:
FarmDroid solgte og leverede sine første robotter i 2019. I 2020 er robotsalget blevet femdoblet, og FD-20 robotterne er således i drift hos landmænd i mange europæiske lande. Listen af afgrøder, som FD20 kan så og luge blandt, vokser løbende. Den tæller bl.a. sukkerroer, løg, spinat, grønkål, blomsterfrø og raps.
Virksomheden FarmDroid er stiftet af to brødre, som er vokset op på et landbrug i Danmark.
Blandt investorerne er robotopfinderen Esben Østergaard. Han opfandt verdens første cobot til industrien og driver i dag REInvest Robotics, som udelukkende investerer i robotter, der gør noget godt for verden.
Skal vi fortælle din gode historie?
Artiklen herovber er skrevet af Grouleff Communications – PR for robots for FarmDroid.
Verdens Bedste Fødevarer tilbyder hjælp til at få fortalt de mange gode historier om danske fødevareproducenters anstrengelser for at gøre ting bedre for: Miljø, klima, natur, dyrevelfærd og arbejdsmiljø.
Læs mere om tilbuddet her: “Skal vi hjælpe med at fortælle din gode fødevarehistorie?”
Bliv medlem
I Verdens Bedste Fødevarer tror vi på, at danskerne vil støtte massivt op om danske kvalitetsfødevarer. Ligesom vi støtter op om et bæredygtigt og velfungerende fødevareerhverv. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer
Medlemskaber for 1 år
Studerende og pensionister 150 kr
Private 300 kr
Virksomheder 5000 kr.
Iværksættervirksomheder (under fem år) 500 kr.
Unge under 18 år – Gratis
Meld dig til her: Tilmelding