Dansk Akvakulturs direktør René Christensen vil give landmænd mulighed for at leje jord ud til akvakultur. Hør mere 9. oktober.
Direktøren for Dansk Akvakultur Producentorganisation, René Christensen, ser akvakultur som et vigtigt bidrag til Danmarks førerposition på fødevareområdet. Ikke mindst fordi akvakultur med sin produktion af fisk er et af de mest klimaeffektive erhverv på området.
– Fisk er en klimaeffektiv måde at lave proteiner på, hvor man udnytter sit areal godt. Vi skal ikke have et ret stort areal for at producere store mængder fødevarer, som så ovenikøbet er sunde og fyldte med omega-3 fedtsyrer. Skiftende regeringer har sagt, at vi skal spise mere fisk, fordi det er sundt. Og vækstpotentialet er enormt, siger René Christensen.
Han vurderer, at produktion af fisk via akvakulturen over en kort årrække kan vækste 100 pct., og det kan ske i et godt samspil med klima og miljø. Siden 1989 har akvakulturen reduceret sit kvælstofforbrug i vandplansområderne med 75 pct.
Hvad skal vi leve af?
René Christensen mener også, det er på høje tid, man begynder at kigge på fødevareproduktionen i Danmark med friske øjne og stiller sig selv spørgsmålet: Hvad er det så samlet set, vi skal leve af? Som udgangspunkt for den debat peger han på, at flere aktører bør deles om kvælstofpåvirkningen i Danmark.
-Så kunne vi få en debat om, hvilke typer fødevarer, vi skal producere. Skal vi fx stadig producere lige så meget korn, som vi fodrer grise med? Eller skal vi kombinere det med en større produktion af fisk?, spørger han og fortsætter:
-Jeg ser jo ikke en landmand som enten svine- eller kvægbonde, men som en, der skal kunne kapitalisere sin jord på flere måder. Jeg vil ikke have deres jord, men jeg vil give dem mulighed for at leje jorden ud eller investere i noget nyt – eksempelvis i akvakultur.
Ca. 150 dambrug, heraf 83 med RAS-anlæg (Recirculation Aquaculture Systems) og 19 havbrug udgør akvakulturen, og man producerer bl.a. ørreder, kingfisk, sandart, blåmuslinger, tang og østers. Og så er der nogle store følgeerhverv, som er større end primærerhvervet. Det er fx i form af nogle af verdens største foderfabrikker; Biomar og Aller Aqua.
Du kan give René Christensen svar på tiltale ved netværksarrangementet 9. oktober. Se nedenfor.
Netværksevent om fremtidens fødevarer
-Der er flere muligheder end udfordringer
Onsdag den 9. oktober 2024 kl. 15 – ca.17.30
Sted: Food Nation, Vesterbrogade 4A, 4. sal, 1620 København
Arrangører: Dansk Akvakultur Producentorganisation, Food Nation og Verdens Bedste Fødevarer.
Program
15:00 – 15:20
Velkomst og oplæg ved:
Direktør René Christensen, Dansk Akvakultur Producentorganisation
CEO Lise Walbom, Food Nation
Formand Steffen Andersen, Verdens Bedste Fødevarer.
15:20 – 15:30
Årets kok 2024, Bjarke Jeppesen fra kokkelandsholdet, serverer smagsprøver på dansk opdrættet ørred. Røsnæs Vingård ved Anders Lejbach sørger for noget at drikke.
15:45 – 16:30
Paneldebat: Er der flere muligheder end udfordringer for udvikling af fødevareproduktionen i Danmark? Og det kommer bl.a. til at handle om grøn omstilling af fødevareerhvervet, og vi skaber arbejdspladser i landdistrikterne?
Moderator: Direktør Lise Walbom, Food Nation.
Deltagere:
- Rasmus Horn Langhoff, MF (S), formand for Folketingets Klima,- Energi og Forsyningsudvalg
- Erling Bonnesen, MF (V), næstformand for Miljø- og Fødevareudvalget
- Carsten Bach, MF (LA)
- Steffen Andersen, formand for Verdens Bedste Fødevarer.
16.45 og frem:
Netværk og Smagsprøver
Nyd flere smagsprøver fra kokkelandsholdet og drikkevarer fra Røsnæs Vingård. Netværk og dialog.
17:00 Fødevareminister Jacob Jensen kigger forbi med de seneste nyheder fra området.
TILMELDING efter først-til-mølle-princippet hos Cecilie Winther Kristensen, Dansk Akvakultur Producentorganisation. Mail: cecilie@danskakvakultur.dk
# 13.00 – 14.00 er der generalforsamling i Verdens Bedste Fødevarer, som holdes Vesterbrogade 6D, 2. sal, 1620 København V. (Hos Dansk Akvakultur Producentorganisation).
Skal vi fortælle din gode historie?
Verdens Bedste Fødevarer tilbyder hjælp til at få fortalt de mange gode historier om, hvordan danske fødevareproducenter gør ting bedre for: Miljø, klima, natur, dyrevelfærd og arbejdsmiljø.
Læs mere om medlemstilbuddet her: “Skal vi hjælpe med at fortælle din gode fødevarehistorie?”
Bliv medlem
I Verdens Bedste Fødevarer tror vi på, at danskerne vil støtte massivt op om danske kvalitetsfødevarer. Ligesom vi støtter op om et bæredygtigt og velfungerende fødevareerhverv. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer