Kokkelandshold laver olympisk mad til OL-atleter

Kokkelandsholdets træner har daglige møder med OL-atleternes sportschefer for at sikre verdens bedste kost til Danmarks bedste atleter.

Af Finn Bald

La gastronomie française eller fransk gastronomi er en del af verdens immaterielle kulturarv, og når OL bliver holdt i landets hovedstad, Paris, er det kun passende, at atleternes mad er fra øverste hylde.

Danmark har derfor sat dansk gastronomis bedste atleter til at sørge for danske atleters mad. Kokkelandsholdet under Dansk Gastronomisk Union er repræsenteret på tre lokationer i Paris, og på hotel The Wish Versailles har landstræner Daniel Guldmann Damgaard været garant for, at bl.a. ryttere, cykelryttere og golfspillere har fået en varieret vinderkost.

– Cykelrytterne er faktisk ikke så komplicerede at lave mad til. De spiser rigtig mange kulhydrater til hvert af måltiderne, og som de nogle gange siger til mig: Bare giv mig noget kogt ris og pasta, og så finder jeg selv noget at blande det med fra buffeten. Det har været nemt at opfylde deres ønsker til maden, siger Daniel Guldmann og tilføjer: – Vi har dog haft en udfordring med at lave en speciel ris til en af cykelrytterne, som dog blev for sød til de andre. Derfor lavede vi hurtigt en lille “sutteflaske” med den hemmelige sovs, som cykelrytteren så bruger til sine egne ris.

Godt rygte på en uge

Men det handler langtfra om ris og pasta det hele. Med faste intervaller på 1,5 time sørger landsholdskokkene for morgenmads-, frokost- og middagsbuffet under OL. Grundelementerne i en buffet er kort fortalt to slags proteiner i kolde og varme retter med salater og rodfrugter.

– Atleterne er så rutinerede om deres egen kost, så de ved, hvad og hvor meget de skal spise. Nogle vejer fx deres ris og tilbehør på vægte, fortæller Daniel Guldmann.  

Landstræneren har fået ros for niveauet af forplejningen, som efter, hvad han hører, ligger pænt over niveauet i OL-byen. 

– Det har været tilbagemeldingen fra både atleterne og sportscheferne. Og det har været dejligt at få det at vide, siger Daniel Guldmann.

Faktisk er det på en lille uge blevet kutyme, at andre danske deltagere dropper forbi The Wish på deres fridag for at få noget godt at spise.

Fra venstre er Landstræner Daniel Guldmann og landsholdskokkene Kristoffer Madsen og Michael Vindbjerg Nørtoft klar til at lave mad til danske OL-atleter på The Wish i Paris. Foto: Dansk Gastronomisk Union.

Dialog om ernæring

Landstræneren og hans team mødes en gang i døgnet med sportscheferne fra de forskellige discipliner. Her bliver der givet en briefing om, hvor mange atleter, der er i huset, hvor mange, der skal ud i konkurrence og hvor mange, som skal have en madpakke med.

– Det er en logistisk svær opgave, fordi nogle skal have et præcist antal proteiner med hjemmefra. Men vi er godt klædt på til opgaven og har også haft tæt dialog med Team Danmarks ernæringseksperter om atleternes mad. Fx har det været ønsket, at der er avocadoer med sunde fedtsyrer til alle måltider, siger Daniel Guldmann.

Han synes selv, at det er specielt at se, hvordan nogle atleter tager et kilo ris og moser noget salat ind i risen, når buffeten bugner af lækre sager. Men atleterne får det, de skal have, og så kan danske sportschefer, massører, læger, teknikere og andre frivillige også nyde godt af den prangende buffet. 

Gode sager med i bagagen

Der skal bruges gode råvarer til måltiderne, og nogle råvarer har været med hjemmefra.

– Danish Crown har været søde at sende en ordentlig ladning proteiner, specialudskæringer, pålæg og leverpostej ned til vores lokationer. Der er bestemt ikke noget i vejen med de franske supermarkeder, men sendingen fra Danmark sikrer, at kvaliteten af kødet og kontrollerbarheden er i top, og det er vigtigt for os, fortæller Daniel Guldmann.

Danskere, som er væk fra Danmark, kommer ofte til at savne rugbrød. Derfor bliver der på The Wish dagligt bagt rugbrød fra en dansk kornblanding. Dansk smørrebrød har også været på menuen.

– Smørrebrød er med til at gøre det hyggeligt for atleterne, og det gør også, at de føler, de er i vante rammer og kan koncentrere sig om at performe, siger Daniel Guldmann.

Kokkene har også haft havregryn med hjemmefra. Og så er det ellers bare ud på det lokale madmarked og fx finde grøntsager på det, som ifølge Daniel Guldmann er et virkeligt smukt grøntmarked i Paris. 

Forstår atleternes mindset

– Uanset, hvad atleterne sætter tænderne i, så får de et godt produkt. De har jo følgeskab af nogle, der er lige så passionerede om maden, som de selv er passionerede om deres egen sportsgren. Vi forstår hinandens mindset. Man har sat atleter til at passe på andre atleter. Og de har bare været supersøde og taknemmelige over, at vi med madlavningen har sørget for, at de kan præstere så godt som overhovedet muligt, siger Daniel Guldmann. 

For landstræneren har den største oplevelse været, da han og kollegerne lavede et større måltid for atleterne ved åbningsceremonien.

– Det var dejligt at se dem nyde det og slappe af. Bl.a. havde vi et loungeområde, hvor vi havde lavet små kanapeer, små citrontærter med brændt marengs og små chokoladekager og macarons til dem. Vi hyggede os og følte os som en del af holdet, og det var en fed oplevelse, fortæller Daniel Guldmann.

Og mens han forbereder sig til hverdagen bag gryderne på Hotel Stella Maris i Svendborg, er det Daniel Guldmanns håb, at kokkelandsholdet allerede har spillet sig til en plads ved vinter-OL i Milano i 2026./

Sæt kryds i kalenderen onsdag den 9. oktober 2024, hvor Verdens Bedste Fødevarer sammen med Dansk Akvakultur holder event om det danske potentiale i at opdrætte fisk. Her kan du også få smagsprøver på kokkelandsholdets formidable evner.

Skal vi fortælle din gode historie?

Verdens Bedste Fødevarer tilbyder hjælp til at få fortalt de mange gode historier om, hvordan danske fødevareproducenter gør ting bedre for: Miljø, klima, natur, dyrevelfærd og arbejdsmiljø.

Læs mere om medlemstilbuddet her: “Skal vi hjælpe med at fortælle din gode fødevarehistorie?

Bliv medlem

I Verdens Bedste Fødevarer tror vi på, at danskerne vil støtte massivt op om danske kvalitetsfødevarer. Ligesom vi støtter op om et bæredygtigt og velfungerende fødevareerhverv. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer

Medlemskaber for 1 år
Studerende og pensionister 150 kr
Private 300 kr
Mindre virksomheder 1000 kr.
Virksomheder 5000 kr.
Iværksættervirksomheder (under fem år) 500 kr.
Unge under 18 år – Gratis

Meld dig til her: Tilmelding

(Visited 128 times, 1 visits today)

Del artikel