Dansk fiskeopdræt skal på bordet i trepartsforhandlinger, lød det til debat med politikere i landbrugets højborg Axelborg.

Politikere talte varmt om dansk fiskeopdræt

Dansk fiskeopdræt skal på bordet i trepartsforhandlinger, lød det til debat i landbrugets højborg, Axelborg. 

Af Finn Bald, VBF Medier for Verdens Bedste FødevarerTekst og fotos kan frit downloades, redigeres og gengives efter god journalistisk praksis

Onsdag var akvakulturens dag i landbrugets højborg, Axelborg. I lokalerne hos Food Nation havde Dansk Akvakultur Producentorganistion (DAPO) i samarbejde med Verdens Bedste Fødevarer og Food Nation inviteret til politisk debat under overskriften ”Fremtidens Fødevarer – der er flere udfordringer end muligheder”.

– Vi ser klart de største muligheder inden for akvakultur. For eksempel i de igangværende forhandlinger om en grøn trepartsaftale, hvor vi håber, at der bliver åbnet op for, at akvakultur kan være en del af løsningen. Akvakultur er både klima- og miljøeffektiv, og et tættere samarbejde med landbruget kunne være en måde at sikre finansiering på. Trepartsaftalen kan også være en mulighed for at tænke fremad og overveje, hvordan vi kan fastholde Danmark som et fødevareproducerende land, sagde René Christensen, direktør for DAPO, da han bød velkommen til arrangementet.

Undervejs bød Anders Lejbach på drikkevarer fra Røsnæs Vingård, mens Danmarks bedste kok i 2024, Bjarke Jeppesen fra Kokkelandsholdet, bød på smagsprøver af råvarer fra Musholm, som er kokkelandsholdets sponsor. 

– Det er fantastiske råvarer. Det hele er godt, men især ørredæg fra Musholm er af en helt formidabel kvalitet, fortalte Bjarke Jeppesen. Og så blev der ellers budt op til politisk debat om erhvervet med Lise Walbom, adm. direktør for Food Nation som ordstyrer.

Læs også: Kokkelandsholdets direktør ”forstår ikke modstanden mod dansk opdrætsørred”


LA er kritisk overfor regeringen

I debatpanelet var blandt andet folketingsmedlemmet og fødevareordfører Carsten Bach (LA). Han lagde ud med en kritik af regeringen, som gør alt for lidt i forhold til udvikling af akvakultur i Danmark. Carsten Bach og LA udviste positivitet overfor øget vækst i akvakulturen.

-Jeg forestiller mig, at jeg er blevet inviteret til paneldebatten her, fordi jeg er medlem af en gruppe på Facebook, der hedder Venner af Dansk Akvakultur. Jeg er stor fan af akvakulturen i Danmark og fortaler for øget produktion på området. Men regeringen ønsker ikke at prioritere akvakultur i Danmark. Man pådutter os, at vi skal spise mindre rødt kød og mere fisk, men man er bare ikke interesseret i at skabe et miljø, hvor vi kan få produceret mere fisk, sagde Carsten Bach.

Erling Bonnesen, MF (V) og næstformand for Miljø- og Fødevareudvalget, vil ikke pådutte danskerne, hvad der skal på tallerkenen. Men han er helt med på, at der er muligheder i akvakulturen.

Fra Venstre: Lise Walbom, adm. direktør for Food Nation. Rasmus Horn Langhoff, MF (S), Carsten Bach, MF (LA). Steffen Andersen, VBF og Erling Bonnesen, MF (V).

– SVM-regeringen er garant for et “godt og afbalanceret” resultat af de forestående fiskeriforhandlinger, hvor akvakulturen også skal i spil. En klog mand sagde, at fisk er godt, og meget fisk er meget godt, så det skal der følges op på. Vi skal have flere fisk på tallerkenen, sagde Erling Bonnesen. 

Socialdemokratiet bakker op om dansk fiskeopdræt

Regeringspartneren Socialdemokratiet var i panelet repræsenteret med Rasmus Horn Langhoff, der er formand for Folketingets Klima,- Energi og Forsyningsudvalg. Han mente også, at potentialet i opdrættede fisk er stort 

– Vi har et samfund, som efterlyser sunde, proteinholdige og klimavenlige fødevarer. Vi har en grøn trepart, som vil mange ting på en gang: Begrænse udledningen af CO2, begrænse udledningen af kvælstof, passe på vores vand og have mere natur og skov. Og samtidig have en god fødevareproduktion. Det kræver, at der er jord, som skal tages ud, og fødevareproduktionen skal omstille sig på nogle områder, sagde han.

Han blev suppleret fra tilhørerne af fiskeriordfører Bjarne Laustsen (S), der også tilkendegav socialdemokratisk opbakning til akvakulturen. Til gengæld efterspurgte han klare svar på, om fiskeopdræt på land (RAS-anlæg) er bedre end havopdræt. Til det fik han svar fra Niels Dalsgaard, adm. direktør for Musholm og formand for DAPO, som også fulgte debatten som tilhører. 

Fødevareordfører Bjarne Laustsen (S) tilkendegav socialdemokratisk opbakning til dansk firskeopdræt.
Fiskeriordfører Bjarne Laustsen (S) tilkendegav socialdemokratisk opbakning til akvakulturen.

– Vi støtter alle måder at opdrætte fisk på, og der er ikke nogen produktionsformer, der ikke også kommer med en miljøbelastning. Samlet set har vores branche dog en meget lav belastning i forhold til klima og miljø, set i sammenligning til andre fødevareproduktioner, sagde Niels Dalsgaard.. 

Steffen Andersen, formand for Verdens Bedste Fødevarer, var fagfolkets stemme i debatten. Han talte mulighederne for fiskeopdræt endnu mere op:

– Sundhedssituationen i verden kræver animalske proteiner med lav klimabelastning. Så der er brug for det, vi laver herhjemme. Og vi skal bruge vores eksportmuskel endnu mere, end vi gør i dag. Jeg ser faktisk kun muligheder for branchen. Selvfølgelig koblet med respekt for biodiversitet, dyrevelfærd, natur og klima, hvor dansk akvakultur jo virkelig også er en del af løsningen, sagde Steffen Andersen.

Dansk foder i verdensklasse

Sidste officielle indlæg på dagen kom fra den danske fiskefoderproducent BioMar. Salgschef Jesper Villadsen samt biolog og RAS-specialist, Mikkel Detz Jensen fortalte om udviklingen i branchen. Samt om at BioMar fra hovedsædet i Århus har ekspanderet, så fiskeopdrættere i hele verden i dag får foder fra virksomhedens mange produktionsfaciliteter.

Mikkel Detz Jensens oplæg startede med billeder af, hvordan fiskefoder til opdrætsfisk for årtier siden basalt set var afskær og ”skidtfisk” fra fiskeriet, som blev mast sammen til foder. Men siden dengang er udviklingen gået stærkt, ikke mindst på grund af skrap dansk lovgivning, som har tvunget opdrætterne til at begrænse miljøpåvirkningen.

-Vi har som foderleverandør et stort ansvar for, at vores kunder kan producere sunde, bæredygtige fødevarer med en lav miljøpåvirkning. Senest har vi lanceret produkter, som kan reducere udledningen af fosfor med 50 procent (per kg produceret fisk), fortalte Mikkel Detz Jensen.

Fiskefoder produktion
Fiskefoderproduktion er blevet væsentligt forbedret siden branchens første tider. Foto: Biomar

Skal vi fortælle din gode historie?

Verdens Bedste Fødevarer tilbyder hjælp til at få fortalt de mange gode historier om, hvordan danske fødevareproducenter gør ting bedre for: Miljø, klima, natur, dyrevelfærd og arbejdsmiljø.

Læs mere om medlemstilbuddet her: “Skal vi hjælpe med at fortælle din gode fødevarehistorie?

Bliv medlem

I Verdens Bedste Fødevarer tror vi på, at danskerne vil støtte massivt op om danske kvalitetsfødevarer. Ligesom vi støtter op om et bæredygtigt og velfungerende fødevareerhverv. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer

Medlemskaber for 1 år
Studerende og pensionister 150 kr
Private 300 kr
Mindre virksomheder 1000 kr.
Virksomheder 5000 kr.
Iværksættervirksomheder (under fem år) 500 kr.
Unge under 18 år – Gratis

(Visited 479 times, 1 visits today)

Del artikel