Fra fiskeopdræt til fjerkræ: HME udvikler miljøløsningen med kunden

Nyt medlem af Verdens Bedste Fødevarer; Entreprenørvirksomheden HME oplever, at folk i fødevareindustrien er nemme at arbejde sammen med og hurtige til at finde løsninger. De vil derfor gerne være branchens foretrukne partner.

Tilmeld gratis nyhedsbrev!

Artiklen er skrevet af Finn Bald som en del af medlemspakken for virksomheden. Kontakt Finn for mere info.

En entreprenør som del af fødevarekæden.

HME startede som en klassisk murervirksomhed i 1975 i Aars. I dag er virksomheden en moderne entreprenørvirksomhed med fag-, hoved- og totalentrepriser i hele Danmark.

HME har 75 ansatte og fem ejere, som alle er aktive i driften. To af dem er adm. direktør Jakob Kondrup Sørensen og projektleder Mads Madsen. Begge har et skarpt fokus på nichen, som har gjort virksomheden efterspurgt i både Danmark og udlandet.

HME bygger nemlig anlæg til fiskeopdræt. De dækker alt fra biofiltre og vandrensning til beluftning og konstruktioner i stål og beton.

– Vi er desuden leveringsdygtige til store dele af fødevareindustrien i øvrigt. Det er noget, vi i den grad kan finde ud af, og det er noget, vi ønsker skal fylde en større del af virksomheden, siger Jakob Kondrup Sørensen, der peger på, at man i dag bygger stalde til både kyllinger, svin og kvæg.

Fra klassisk byggeri til specialiseret dambrugspartner

Mads Madsen er en af dem, der har formet HME’s stærke niche.

– Jeg startede i 1986 med at lave mit første dambrug herhjemme, og så har vi også lavet dambrug i England, Irland, Skotland og Norge. Vi er gode til at gøre tingene enkelt for dambrugene, så de kan tjene penge på deres forretning. Vi laver kort sagt noget til kunderne, som kan forrentes efterfølgende.

Erfaringen har givet HME et ry som en virksomhed, der forstår driften ude på anlæggene.

– Vi laver anlæg, som holder i længden. Og vi har arbejdet tæt sammen med både kunder og DTU om at udvikle filtre og vandrensning, så det giver mening for miljøet og for arbejdsmiljøet blandt de medarbejdere, der skal bruge anlæggene, siger Mads Madsen.

På HME’s hjemmeside kan man fx se projekter fra Gelsbro Dambrug og Filskov Dambrug. Og lige nu bygger HME videre på Mosbjerg Dambrug, som ejes af AquaPri. Og så går man snart i gang med et større dambrug, som skal udføres over det næste år.

Flis, flid og innovation med DTU

HME var blandt de første til at indføre flis som filtermateriale på dambrug. Flis bruges til at rense vand for kvælstof, inden det ledes ud i naturen. Det gør driften mere miljøvenlig og hjælper dambrugene med at leve op til miljøkrav.

– Jeg havde på et tidspunkt læst, at man brugte flis til drikkevand i Tyskland, og så tænkte jeg, at det måtte da også kunne rense vand i dambrugene i Danmark. Det udviklede vi så sammen med DTU, fortæller Mads Madsen.

Samarbejdet med DTU fortsætter:

– Ofte er det også DTU, som rækker hånden ud til os, og det vidner om, at vi har gode kompetencer på området. Det nye projekt kommer til at handle om, hvordan man kan udnytte slam fra fiskene bedre, siger Jakob Kondrup Sørensen.

Slam fra fisk i dambrug består af op til 99 procent vand. Det køres ofte væk til biogasanlæg, men HME vil være med til at skabe løsninger, hvor slammet kan bruges lokalt.

Intern handling frem for rapporter

HME har også selv startet en intern bæredygtighedsgruppe, som arbejder med konkrete tiltag.

– Det første tiltag var at sætte tomgangsstyring på vores maskiner. Det sparer 20 procent energi. Vi har også sat ladestandere op, hvor vi kan. Vi vil nemlig gerne bruge elbiler frem for fossilt brændstof, siger Jakob Kondrup Sørensen.

Han understreger, at arbejdet også handler om medarbejderne.

– Vi kigger på at have et endnu bedre arbejdsmiljø og lave flere sociale arrangementer. Gruppen er ledelsesmæssigt forankret, så det ikke ender som luftkasteller, fortæller han.

En fødevarebranche, der vil fremad

HME oplever kunderne i fødevarebranchen som samarbejdsvillige og løsningsorienterede.

– Det er en fornøjelse at arbejde sammen med den type mennesker. Der er ikke langt fra tanke til handling. Vi finder løsninger undervejs. Det handler om at få en god drift og få tingene til at fungere, siger Jakob Kondrup Sørensen.

Han håber samtidig, at flere danskere vil bakke op om fødevareproduktion på dansk jord.

– Det vil være godt, hvis vi kan få flere fødevarer produceret i Danmark i form af gode lokale og bæredygtige produktioner. Men jeg synes også, at det er hårde vilkår, fødevareproducenterne arbejder under, siger han.

Mads Madsen tilføjer:

– For os er det selvfølgelig spændende, at vi kan hjælpe producenterne med at leve op til nye krav med vores produkter. At vi finder løsninger, som både producenten og lovgiverne kan være tilfredse med.

For HME er målet derfor klart. De vil ikke blot levere byggeri. De vil være en aktiv partner, som løser konkrete udfordringer for fødevareproducenterne.

– Hvis vi ved, at noget vil være miljømæssigt bedre og overholde lovgivningen bedre, så er det jo også løsningen, vi spiller ind med for den pågældende bygherre, siger Jakob Kondrup Sørensen./

FAKTA: HME – kort fortalt

  • Grundlagt i 1975 som murervirksomhed
  • I dag 75 medarbejdere, heraf fem indehavere/ledere
  • Arbejder med jord, beton, kloak, anlæg og byggeri
  • Speciale i anlæg til fiskeopdræt og staldbyggeri til landbrug
  • Nyt medlem af Verdens Bedste Fødevarer.
Foto: Mads Madsen i førerhus og Jakob Kondrup Sørensen stående foran en af virksomhedens maskiner/HME.

Skal vi fortælle din historie om mad?

Verdens Bedste Fødevarer tilbyder hjælp til at få fortalt de mange gode historier om, hvordan danske fødevareproducenter gør ting bedre for: Miljø, klima, natur, dyrevelfærd og arbejdsmiljø.

Læs mere om medlemstilbuddet her: “Skal vi hjælpe med at fortælle din gode fødevarehistorie?

Bliv medlem

I Verdens Bedste Fødevarer tror vi på, at danskerne vil støtte massivt op om danske landbrugsprodukter. Ligesom vi støtter op om et bæredygtigt og velfungerende fødevareerhverv. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer

Medlemskaber for 1 år
Studerende og pensionister 150 kr
Private 300 kr
Mindre virksomheder 1000 kr.
Virksomheder 5000 kr.
Iværksættervirksomheder (under fem år) 500 kr.
Unge under 18 år – Gratis

Meld dig til her: Tilmelding

Del artikel