Behandlingsbehovet i opformeringsbesætning

Behandlingsbehovet i opformeringsbesætning halveret fra dag til dag

Poul Marquard Mathiasen
Poul Marquard Mathiasen og Gabæl Nørregård er nyt medlem i Verdens Bedste Fødevarer.

Siden februar har behandlingsbehovet i opformeringsbesætning været halveret hos Poul Marquard Mathiasen. Det tiltaler ham at kunne sænke behovet for antibiotika.

Af VBF Medier for Nordan Agricore, der distribuerer det i artiklen omtalte ZeroZinc Boost. Tekst og billeder kan frit downloades, redigeres og anvendes efter god journalistisk praksis.

Tilmeld gratis nyhedsbrev!

Poul Marquard Mathiasen læste i januar artiklen, En reddet gris er ren fortjeneste. Det fik ham til fra 1. februar at forsøge sig med produktet ZeroZinc Boost i opformeringsbesætningen, der årligt huser 23.000 grise.

Resultatet var ifølge Svineproducenten, at han fra den ene dag til den anden halverede antallet af grise, der skulle behandles for diarre.

– Ud af vores 450 – 480 fødte grise om ugen, behandler vi nu omkring 30 stykker, med antibiotika, mod diarre. Antallet var omtrent det dobbelte før vi begyndte at give ZeroZinc Boost. Som avlsbesætning har vi relativt mange førstegangsfødende gylte, De har ikke opbygget så mange antistoffer, de kan give videre til pattegrisene. Derfor kan der være lidt flere problemer med diarre hos os end hos almindelige produktionsbesætninger, siger Poul Marquard Mathiasen.

Læs også: Asger Christensen: Danske landmænd har brug for internationale løsninger

Antibiotika rammer både gode og onde bakterier

Nyfødte pattegrise får en milliliter xer zinc boost oralt
Nyfødte pattegrise får en milliliter zero zinc boost oralt. Foto: Poul Marquard Mathiasen.

Pattegrisene får tilskuddet på en milliliter oralt to dage i træk, fra de er et halvt døgn gamle. Derefter tildeles det i en blanding med vand i et trug i fire dage.

– Det er intet problem at få dem til at drikke det. De nærmest ryger i vandtruget, når det bliver tilbudt, så nogle gode smagsstoffer må der være i produktet, siger  Poul Marquard Mathiasen.

Han var ved at gå lidt i panik omkring påske, hvor den faste leverance af produktet var blevet forsinket på grund af Corona.

– Derfor ringede jeg til Nordan AgriCore og fik lidt ekstra kørt ud, så jeg var sikker på, jeg havde nok til hen over påsken, siger griseavleren.

Han har ikke regnet nøjagtigt på prisen, men mener, det koster omkring 2. kr. pr. gris at give tilskuddet.

– Det er godt givet ud, synes jeg – for at få et lavere medicinforbrug, færre døde, og ikke mindst stærkere grise med god tilvækst og færre maveproblemer. Tanken om at diarre problemerne kan løses uden brug af antibiotika, tiltaler mig. Det er jo gammel viden, at netop antibiotika rammer bredt både de ”gode” og ”onde” baktier i grisen. Det undgår jeg ved at bruge denne metode, siger Poul Marquard Mathiasen.

– Det er ikke en stor investering, og kræver ikke store tiltag for at starte. Blot nogle vandtrug og en vandkande, så er man i gang, siger Poul Marquard Mathiasen.

  • zero_zinc_boost_nordanagricore
  • zero_zinc_reduktion_medicinsk_zink_nordan_agricore

Kvinder i stalden giver nye øjne

Pattegrisene nærmest ryger i vandtruget, når det bliver tilbudt
Pattegrisene nærmest ryger i vandtruget, når det bliver tilbudt, siger Poul Marquard Mathiasen.

Poul Marquard Mathiasen har været landmand i 33 år og er ikke uvant med at prøve nye tiltag af.

-Når man har en produktion der er baseret på salg af sopolte, kræver det man er videbegærlig og har styr på sine rutiner. Intet bliver overladt til tilfældigheder hos os. Vi har indrettet bygningerne, så de er sektioneret. De bliver opvarmet og udtørret, og vi følger et stramt vaccinationsprogram. Så vi kan levere de bedst mulige dyr videre, siger griseavleren.

Han har pt ni ansatte som på nær en enkelt ukrainer alle er danske.

– Vi har fået flere og flere kvindelige elever og ansatte, der kommer til erhvervet uden særlig stor erfaring med erhvervet. Det kan være en  styrke, for på den måde får jeg nogle øjne på min bedrift, som ikke nødvendigvis er vant til at se en moderne svineproduktion, på samme måde som en landmandssøn vil gøre det, siger Poul Marquard Mathiasen.

Sundhed og dyrevelfærd er vigtig i stalden

Han ærgrer sig over, at den offentlige diskussion om dyrevelfærd i landbruget kan få folk til at have mistillid til den måde, grisene behandles på i danske stalde.

– Både jeg og mine ansatte har kun glæde af at komme i stalden hver dag. Man bruger ikke så mange timer i staldene, som vi gør, hvis man ikke kan lide at have med dyr at gøre. Vi kan se på en gris, om den har det godt, og hvis en gris dør, bliver man ked af det, siger Poul Marquard Mathiasen og fortsætter:

– Vi gør hvad vi kan for, at grisene har det så godt som muligt samtidig med, at vi skal kunne producere, så vi tjener penge på det. Jeg syntes godt vi kan være stolte af det vi laver ud på de danske gårde!

Fakta om ZeroZinc Boost

Tekniske data baseret på laboratorieprøver og praktiske erfaringer

Fysisk tilstand: flydende
Farve: hvid
Lugt: Næsten lugtfri
Emballage: 10 liter
Opbevaring: Opbevares tørt, optimal temperatur mellem 10 og 25 grader C.
Dosering: Smågrise to ml pr. gris i to dage, herefter samme dosis via drikkevand i fem dage.

Læs mere om ZeroZinc Boost

Skal vi fortælle din gode historie?

VBF Medier tilbyder hjælp til at få fortalt de mange gode historier om danske fødevareproducenters anstrengelser for at gøre ting bedre for: Miljø, klima, natur, dyrevelfærd og arbejdsmiljø.

Læs mere om tilbuddet her: “Skal vi hjælpe med at fortælle din gode fødevarehistorie?

Bliv medlem

I Verdens Bedste Fødevarer tror vi på, at danskerne vil støtte massivt op om danske kvalitetsfødevarer. Ligesom vi støtter op om et bæredygtigt og velfungerende fødevareerhverv. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer

Medlemskaber for 1 år
Studerende og pensionister 150 kr
Private 300 kr
Mindre virksomheder 1000 kr.
Større virksomheder 5000 kr.
Iværksættervirksomheder (under fem år) 500 kr.
Unge under 18 år – Gratis

Meld dig til her: Tilmelding

(Visited 88 times, 1 visits today)

Del artikel