Anna forlod fashion for fiskekasser

Modedesigner Anna Borg forlod kostumer og accessories til fordel for fiskesalg. Nu vil hun ændre danskernes forståelse af fiskeri. Annas Fiskekasser er nyt medlem af Verdens Bedste Fødevarer.

Tilmeld gratis nyhedsbrev!

Artiklen er skrevet af Finn Bald som en del af medlemspakken for virksomheden. Kontakt Finn for mere info.

Der er måske benfri fileter i kasserne, men der er ben i næsen på Anna Borg. Det virker naturligt nok, når man hører historien om modedesigneren, der forlod kostumer og accessories for i stedet at bygge en virksomhed op om fisk, klimahensyn og gennemsigtighed i forsyningskæden. 

I dag står hun bag Annas Fiskekasser, som på fem år har fordoblet omsætningen hvert eneste år og markeret sig som en af de tydeligste stemmer for skånsomt fanget fisk i Danmark.

Anna Borg voksede op i Thy, hvor hendes familie har haft deres gang i fiskeriet i mange år.

– Min familie fra Thy har været i fiskebranchen i snart 60 år, så jeg har på en måde altid hørt til i fiskeindustrien. De har også sagt, at der er gået en fiskehandler tabt i mig, siger hun.

Hun blev i stedet fashiondesigner, men savnet efter god fisk i hverdagen trak i hende. Hun begyndte at tage fisk med hjem fra Jylland til kollektivet i København. Mailingslisterne voksede, og til sidst tog hun valget:

– Jeg havde ikke mere lyst til at gå designvejen. Det blev fiskekasserne, jeg valgte, siger hun.

I sving med flere kasser

I dag tilbyder Annas Fiskekasser en række varianter: Basiskasse, klassisk kasse, luksuskasse og enkeltkøb. Basiskassen er rettet mod børnefamilier og indeholder laks, fiskefars og hvid fisk, fx fra torsk eller skærising.

– Det er noget, alle kan overskue, fortæller Anna.

De klassiske og luksusudgaver skifter efter sæsonens udbud.

– Her er der ikke laks, og kun hver 3.-4. måned fiskefars. Til gengæld er der alt muligt godt fra havet, og jeg prøver fx at lære mine kunder at spise konksnegle og strandkrabber, siger Anna Borg.

Frossen kvalitet

Hos Anna er frossen fisk ikke et kompromis, men et kvalitetsvalg.

– En frisk fisk begynder en forrådnelsesproces efter tre dage. Så nedbrydes vitaminerne, lidt ligesom med en grøntsag, forklarer hun. 

– Frossen fisk er derfor bedre end fersk – medmindre du får den direkte fra kutteren. Fileterne fryses enkeltvis, så kunderne kan tage præcis den mængde ud, de har brug for. Det gør det også nemt at spise fisk i en travl hverdag, lyder det fra Anna Borg.

Engros og kontrol

En stigende efterspørgsel har fået virksomheden til at indgå et samarbejde med engrosleverandører som Lerøy og Fiskerikajen, der også fileterer for Annas Fiskekasser.

– Hvis jeg selv skulle have skåret alt, ville det blive alt for omfattende, siger Anna. Hun indfryser selv fileterne i chockfrysere, som nedfryser lynhurtigt.

– Jeg kan se på mærkningen, hvornår fisken er fanget. Der er også solide trackingsystemer. Og så kan jeg se på fileten, hvordan fisken har det, siger hun om sin leverandørkontrol.

Skånsomme fangstmetoder er ikke til diskussion. 

– Hvis det er en blandingsvare, hvor der er trawlet, vil jeg ikke have fisken. Det skal leverandøren leve op til, siger hun og tilføjer:

– Jeg bruger også opdræt nogle gange, men kun når kvaliteten og forholdene er i orden. Det skal være certificeret og gennemsigtigt, ellers rører jeg det ikke.

Sæson og bestande

Indholdet i kasserne planlægges måned for måned. 

– Torsken oppe ved Norge har det godt for tiden, så derfor har jeg valgt at putte torskefileter i nu, siger hun. I december får luksuskassen også 500 g Limfjordshummer, skånsomt fanget i tejner og humant aflivet før indfrysningen.

Opskrifterne følger med udvalgte råvarer og findes ellers på hjemmesiden.

– Jeg elsker selv at lave opskrifter, og jeg skal i gang igen, siger Anna, der på dette område har måttet sætte tempoet lidt ned på grund af små fødder i huset. Ved særlige varer som strandkrabber følger dog en opskrift med i kassen.

Alternativ til supermarkedet

For Anna Borg skal virksomheden også fremover være et reelt alternativ til detailhandlen.

– Vi skal fortsat levere fiskekasser. Virksomheden skal vokse og blive en god arbejdsplads for mig og mine ansatte, siger hun om Annas Fiskekasser, som i dag tæller tre medarbejdere.

Virksomheden bliver i 2026 desuden omdannet fra enkeltmandsvirksomhed til ApS og flere nye investorer er på vej ind.

Konkurrencen fra supermarkeder og andre fiskekasser er skrap, og Anna Borg holder derfor godt fast i sin niche:

– I fiskebranchen skiller jeg mig ud ved 100 pct. skånsomt fanget fisk. Jeg sælger for eksempel ikke håndpillede rejer, som er trawlet, siger hun.

Fejlcitering var ikke skånsom

Anna oplevede tidligt, hvor hård bæredygtighedsdebatten kan være.

– Danmarks Naturfredningsforening lavede en artikel med mig, hvor jeg sagde, at samvittigheden smager bedre i mine fisk, fortæller hun.

Citatet blev dog i fiskerkredse misforstået derhen, at hun skulle have sagt, at fisken smager bedre, fordi den er skånsomt fanget.

– Det har jeg aldrig sagt. Fisken er jo den samme, siger hun. Misforståelsen kostede hende over 1.000 negative beskeder på hendes sociale platforme, som hun fandt grænseoverskridende.

Et fiskeri i forandring

Anna Borg er dog overbevist om, at dansk fiskeri nok skal dreje i en mere skånsom retning.

– Vi skal ikke bare dræne vores fiskeriressourcer. Hvis fisken ikke får lov at yngle, kommer der jo ikke flere. Vi skal fange fisk på en ordentlig måde, siger hun.

Hun peger eksempelvis på omlægningen fra trawl til tejner i fiskeriet efter jomfruhummer ved Læsø som et eksempel og tilføjer: – Det skulle man have gjort for længst.

Kulmule på tallerkenen

Hendes egen favoritfisk på middagstallerkenen er kulmule.

– Kødet er næsten gennemsigtigt, når man fileterer det. Og når man steger den i lidt smør med skindsiden nedad, bliver den flot hvid. Lækkert, simpelt og så smager det himmelsk, lyder det fra Anna Borg./

Fakta: Annas Fiskekasser

Virksomhed: Annas Fiskekasser

Ejer: Anna Borg

Grundlagt: 2019

Fangstmetoder bag fisken: Bundgarn, garn, vod, tejner og ruser

Undgås: Trawl, truede arter, håndpillede trawl-rejer

Kasser: Basiskasse, Klassisk, Luksus, Frisk kasse, Enkeltkøb

Næringsværdi: Fisk fileteres, fryses og pakkes samme dag. Hurtig indfrysning bevarer vitaminer og mineraler.

Fryseteknik: Enkeltfrosne fileter, kort optøning, ingen madspild

Leveringsfrister (jul/nytår):

  • Sidste leveringsdag før jul: 19/12 (bestil senest 17/12 kl. 22)
  • Nytår: bestil senest 28/12 kl. 22 (levering 30/12)
  • Østers og levende taskekrabber: senest 26/12
  • Ferielukket 30/12 kl. 12 til 5/1. Første levering: 9/1

Kontakt: info@annasfiskekasser.dk

Anna Borg fra Annas Fiskekasser er klar med fisk til danskernes køkkener. Foto: Ida Buss Photography.

Skal vi fortælle din historie om mad?

Verdens Bedste Fødevarer tilbyder hjælp til at få fortalt de mange gode historier om, hvordan danske fødevareproducenter gør ting bedre for: Miljø, klima, natur, dyrevelfærd og arbejdsmiljø.

Læs mere om medlemstilbuddet her: “Skal vi hjælpe med at fortælle din gode fødevarehistorie?

Bliv medlem

I Verdens Bedste Fødevarer tror vi på, at danskerne vil støtte massivt op om danske landbrugsprodukter. Ligesom vi støtter op om et bæredygtigt og velfungerende fødevareerhverv. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer

Medlemskaber for 1 år
Studerende og pensionister 150 kr
Private 300 kr
Mindre virksomheder 1000 kr.
Virksomheder 5000 kr.
Iværksættervirksomheder (under fem år) 500 kr.
Unge under 18 år – Gratis

Meld dig til her: Tilmelding

Del artikel