Bent Juul Sørensen er et ægte koryfæ hos Landbrug & Fødevarer. Nu har landmanden med 45 års erfaring også meldt sig under fanerne i Verdens Bedste Fødevarer.
Tilmeld gratis nyhedsbrev!
Af Finn Bald (Artiklen er en del af medlemspakken for virksomheden)
Efter en god høst er man både træt og stolt.
Bent Juul Sørensen driver Dunkærgård på Ærø og har 45 års erfaring som landmand, heraf 42 år med mælkeproduktion og korn. I dag er han alene planteavler.
– Jeg nyder at være landmand. Når man er kommet i 15 år på Axelborg hos landbrugets organisationer, kan man stadig glædes over at køre traktor fra morgen til aften, siger Bent.
Dunkærgård er nyt medlem af Verdens Bedste Fødevarer, og Bent Juul Sørensen deler ønsket om at fortælle den gode og mere faktabaserede historie om dansk fødevareproduktion:
– Vi skal vise danske forbrugere, hvad dansk fødevareproduktion kan. Danmark kan levere kvalitet og fødevaresikkerhed, som man i andre lande kun drømmer om, siger han.

Enkelhed betaler sig
På Dunkærgård dyrker man vinterbyg, maltbyg, hvede og raps. Fx går maltbyggen til ølproduktion, og rapsen går til både fødevareproduktion og lidt lokal oliepresning. 20 hektar ligger brak eller er under BNBO-beskyttelse, fem hektar er park samt have og fem hektar er naturarealer.
– Høsten i år har aldrig været bedre. Kvalitet og mængde holder. Jeg tror aldrig, vi har kørt så mange tons på vægten, lyder det fra en glad Bent Juul Sørensen.
Han arbejder efter princippet “Keep it simple, stupid”:
– Vi satser ikke stort, men dyrker det, vi ved, der er afsætning for. Som planteavler skal man også passe på med at investere i tide og utide. Produktionen afsættes altid fragtfrit gennem andelsselskaberne. Det giver ro i hverdagen, siger han.
Driften kræver en fast medarbejder ni måneder om året, to unge under høsten og en skoledreng til hjælp hele året. Selv kører Bent med, når han kan.
Et dansk eksempel med ost
Bent Juul Sørensen mener, at danske produkter ofte undervurderes på hjemmebanen.
– Jeg var nede i supermarkedet i går og fandt næsten ingen danske dessertoste. Til gengæld var der mange franske produkter som fx camenbert, som jo er bulkproduktion i Frankrig. Danske oste bliver solgt 30 procent dyrere i Frankrig, fordi de retteligt anses som kvalitetsprodukter. Herhjemme tror folk måske, at fransk automatisk er bedre – men det er det ikke nødvendigvis. Historien om vores kvalitet, sporbarhed og sikkerhed skal i højere grad ud til danskerne selv, siger han.
Bent Juul Sørensen har gennem årene haft et utal af tillidsposter. Bl.a. som formand for Danske Andelsselskaber og formand for Landbrugsraadets eksportfremmeudvalg. Han har fulgt mejeribruget siden midten af 80’erne:
– Når vi fx også kan levere højkvalitets mælkepulver til fattige områder, bliver man altså stolt. Vi kan noget med fødevaresikkerhed og ensartet kvalitet, som få andre lande kan, siger han.
Bekymringer og håb
Bent Juul Sørensen erkender, at ældre landmænd føler sig pressede af nye regler, klimakrav og politiske beslutninger:
– I 300 år vidste landmændene nogenlunde, hvad udfordringerne var. Nu kan man ikke vide, hvad der skal ske i morgen. Det giver et stort psykisk pres hos mine kolleger, hvor livskvaliteten bliver erstattet med usikkerhed, siger han.
Unge landmænd giver ham dog håb for fremtiden:
– Jeg har kontakt til to unge landmænd, der lige er startet i mit eget område. De tør bruge ny teknologi og kan håndtere usikkerhed. Det giver håb for fremtiden. De ser muligheder, hvor vi ældre landmænd ofte sidder fast i generationernes beslutninger, siger Bent Juul Sørensen, der selv er ottende generation på gården. Hans råd til de nye landmænd:
– Det sikre kort for kommende landmænd er at afsætte produkterne gennem andelsselskaber. Så har man sikkerhed, fælles omkostninger og bedre mulighed for at tilpasse driften til markedet. Og så skal de følge med udviklingen og spille med på den, lyder det fra den erfarne landmand. Han peger samtidig på, at fremtiden byder på større bedrifter, som giver mulighed for at tilpasse arealer til natur og reguleringer.
Husk forsyningen, Danmark
Endelig kan han ikke lade være med at komme med et lille hjertesuk om dansk fødevare- og forsyningssikkerhed:
– Noget af det, der har sat sig stærkest hos mig efter en mangeårig færden blandt internationale fødevareaktører, er trangen til at beskytte sin egen fødevareproduktion. Fx vil lande som Finland, Østrig og til dels Sverige ikke have fødevareproduktionen begrænset. Borgerne i disse lande har ad flere omgange prøvet at sulte. Det står lidt i kontrast til den danske reduktion af landbrugslandet. Danmark skal i en tid med global politisk uro huske at passe på sit landbrug, så vi kan sikre fødevareforsyningen både nu og i fremtiden, slutter han.
Bent Juul Sørensen i korte træk:
- Gårdejer på Dunkærgård, Ærø, 45 års erfaring
- Nyt medlem af Verdens Bedste Fødevarer
- Tidligere formand for Danske Andelsselskaber
- Tidligere bestyrelsesmedlem i Arla Foods og formand for Mejeriforeningen
- Tidligere medlem af Landbrugsraadets præsidium på Axelborg (I dag Landbrug & Fødevarer) og formand for Landbrugsraadets eksportfremmeudvalg
- Medlem af Ærø kommunalbestyrelse og folketingskandidat for Danmarksdemokraterne
- Formand for Ærø Forsyning samt regionsformand for Forenet Kredit.

Skal vi fortælle din historie om landbrugsprodukter?
Verdens Bedste Fødevarer tilbyder hjælp til at få fortalt de mange gode historier om, hvordan danske fødevareproducenter gør ting bedre for: Miljø, klima, natur, dyrevelfærd og arbejdsmiljø.
Læs mere om medlemstilbuddet her: “Skal vi hjælpe med at fortælle din gode fødevarehistorie?”
Bliv medlem
I Verdens Bedste Fødevarer tror vi på, at danskerne vil støtte massivt op om danske landbrugsprodukter. Ligesom vi støtter op om et bæredygtigt og velfungerende fødevareerhverv. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer