Det skorter ikke på landmænd, der vil dyrke danske planteproteiner i form af hestebønner, kikærter og linser. Lærke Kirstine Lund og Mette Damborg Hansen hjælper bælgplanterne ud på danske marker og markeder med en række workshops.
Af Julie Vöge og VBF Medier for Landbrug & Fødevarer (medlemmer i VBF). Artikel og billeder kan frit downloades og redigeres efter god journalistisk praksis.
Tilmeld gratis nyhedsbrev!
Hestebønner, lupinbønner, linser og kikærter. Forbrugere både i Danmark og i resten af verden viser stigende interesse for plantebaseret mad smækfyldt med grønne proteiner. Eksempelvis mener knap halvdelen af alle danskere mellem 18 og 70 år, at de i fremtiden vil spise og drikke mere plantebaseret.
– Heldigvis har vi herhjemme et klima, der gør det muligt at dyrke et væld af bælgplanter, som netop er den type grøn føde, som der er en voksende efterspørgsel efter – gerne med dansk oprindelse, siger Lærke Kirstine Lund, chefkonsulent i Marked & Ernæring hos Landbrug & Fødevarer.
Sammen med landskonsulent i SEGES Mette Damborg Hansen har hun udviklet konceptet ”Bælg & Business” for organisationerne Landbrug & Fødevarer, Seges og Food Organisation of Denmark. Det er støttet af Promilleafgiftsfonden for landbrug og består af en række workshops, der – som navnet antyder – skal vise landmænd veje til at skabe ”business” ud af bælgplanter ved at sikre endnu stærkere netværk mellem producenter og fødevarevirksomheder, der skal aftage bælgplanterne.
Succes som inspirerer
Hver enkelt workshop tager udgangspunkt i det sted, hvor arrangementet foregår.
– Den første workshop blev afviklet på Kragerup Gods (link til Effektivt Landbrug artikel). Her er de lykkedes med at få afsat deres produktion af kikærter til grossisten Grøn Fokus, der så igen har fået varen på hylderne i Meny. En konkret succeshistorie til god inspiration for workshoppens deltagere, siger Lærke Kirstine Lund.
Hun tilføjer, at mange landmænd er interesserede i at dyrke bælgplanter som for eksempel hestebønner, kikærter og linser. Men at de naturligvis vil være sikre på at kunne få afsat de grønne afgrøder, før omstillingen gennemføres.
– Årets fire store workshops er fordelt på Sjælland, Jylland og Bornholm og bringer hele værdikæden inden for grøn fødevareproduktion sammen for at dele viden og ideer. Hver gang opstår nye relationer og spirende samarbejde. Det er dejligt at opleve, hvad der sker, når landmænd, producenter og indkøbere fra fødevarevirksomheder, dagligvarekæder, restauranter, hoteller, kantiner og offentlige køkkener er i samme rum. Det bliver meget tydeligt, hvor stor interessen for grønne proteiner egentlig er, siger Lærke Kirstine Lund.
En vigtig del af fremtidens kost
Landbruget vil gerne levere proteinafgrøder, virksomheder vil gerne produktudvikle, og i dagligvarehandlen og foodservice er der stor interesse.
– Forbrugere efterspørger plantebaserede fødevarer baseret på danske råvarer. Det vil landbruget gerne imødekomme, og der er vores workshops et skridt på vejen. I Danmark er vi ikke vant til hverken at dyrke eller spise store mængder bælgplanter såsom kikærter, hestebønner, lupinbønner og linser, men det bliver utvivlsomt en vigtig del af fremtidens kost. Blandt andet fordi planterne er rige på proteiner, siger Lærke Kirstine Lund.
Hun påpeger dog, at plantebaseret mad stadig er et nichemarked.
– Men det er ekstremt spændende og i den grad fremtidens marked. Derfor er det så vigtigt, at vi deler erfaringer om, hvad der er bedst at dyrke og gennem hele værdikæden hjælper hinanden med at omsætte bælgplanterne til eftertragtede madvarer, siger Lærke Kirstine Lund.
Projektet og workshopsene er finansieret af Promilleafgiftsfonden for Landbrug. En del af projektet har også været at sikre et overblik over de forskellige producenter og mulige aftagere, så både producenter og fødevarevirksomheder hurtigt kan finde frem til mulige samarbejdspartnere, forklarer Mette Damborg Hansen.
– Vi har lavet et digitalt kort over Danmark, der viser lokation og kontaktoplysninger på både landmænd og fødevarevirksomheder. Ambitionen er, at kortet skal gøre det nemmere for virksomhederne og aftagerne at finde lokale landmænd, der producerer lige præcis den bælgplante, som de har brug for – og vice versa, siger Mette Damborg Hansen.
Se det digitale Danmarkskort her.
Tag gratis på workshop
Alle kommende workshops i kategorien ”Bælg & Business” er gratis.
For info om tid, sted og tilmelding, besøg Goderåvarer.dk
Grønne nøgletal
- Knap 50 procent af alle mellem 18-70 år vil i fremtiden spise mere plantebaseret mad og
drikke.
- For gruppen af 12-17 årige vil 48 procent spise flere plantebaserede fødevarer.
- Langt de fleste danskere foretrækker lokalt producerede planter, der bruges til mad og
drikke. Kun en femtedel af alle adspurgte vil spise plantebaseret mad og drikke, som er
produceret udenfor EU.
Kilde: Kantar Gallup for Landbrug & Fødevarer, 2018
Skal vi fortælle din gode historie?
Verdens Bedste Fødevarer tilbyder hjælp til at få fortalt de mange gode historier om danske fødevareproducenters anstrengelser for at gøre ting bedre for: Miljø, klima, natur, dyrevelfærd og arbejdsmiljø.
Læs mere om tilbuddet her: “Skal vi hjælpe med at fortælle din gode fødevarehistorie?”
Bliv medlem
Landbrug & Fødevarer er blandt medlemmerne i Verdens Bedste Fødevarer. Vi tror på, at danskerne vil støtte massivt op om danske fødevarer. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer.