Kan Danmarks madildsjæle stå i spidsen for verdens 4. madrevolution?

Kan Danmarks madildsjæle stå i spidsen for verdens 4. madrevolution?

Verdens 4. madrevolution er sat i gang. Hvis den skal ende lykkeligt, skal Danmarks madildsjæle være folkets helte, mener Steffen Andersen. Hør hvorfor den 8. juni klokken 20.30. Tilmeld dig her: VBF generalforsamling

Af Felix Stark, stifter og talsmand i Verdens Bedste Fødevarer

Tilmeld gratis nyhedsbrev!

Danmarks madildsjæle - steffen andersen
Fødevaredirektør Steffen Andersen stiller op til bestyrelsen i VBF ved generalforsamling 8. juni.

For 1,6 millioner år siden revolutionerede abemennesket sin kost ved at banke kød mod sten og blande det med blade for fordøjelsens skyld. Det blev startskuddet til menneskets dominans på jorden og var verdens 1. madrevolution.

For 10.000 år siden fandt folk i det nuværende Irak/Øst-Tyrkiet på at etablere landbrug og skabe familiesamfund omkring marker. Det var den 2. madrevolution.

For 300 år siden satte briterne gang i industrialiseringen og skabte grundlaget for eksponentiel vækst i urbaniseringen. Folk flyttede til byerne og produktion af råvarer til bespisning af familier blev for flere og flere mennesker erstattet af madindkøb. Det var den 3. madrevolution.

I dag er meget få mennesker i den vestlige verden direkte forbundet med fødevareproduktion, og velstandsvækst i verden accelerer udviklingen i andre dele af verden. Alt imens den stærkt voksende verdensbefolkning har behov for massive mængder af fødevarer.

Den 4. madrevolution er i gang, og størstedelen af verdens befolkning vil være afkoblet fra den. I den situation er det altafgørende, at madforbrugerne trods afkobling fra produktionen alligevel engagerer sig i, hvordan revolutionen skal ende.

Profit styrer udbud af mad

Det mener fødevaredirektør Steffen Andersen, forfatter af bøgerne ”Der er nok” og ”Sælg historien – om landbruget”. Begge bøger er også udkommet på engelsk.

Udover madforbrugernes afkobling fra fødevareproduktionen er der særligt én ting, der bekymrer ham ved den nuværende indretning af verdens fødevaresystemer. Det er, at verdens fødevare-marketingafdelinger, madindkøbere og sælgere ikke har begreb skabt om madens oprindelse men i hovedtræk alene er uddannet til at fokusere på penge.

Marketingafdelinger, indkøberne og sælgerne bestemmer i altovervejende grad, hvad, hvor og hvordan madforbrugerne bliver præsenteret for på hylderne i supermarkederne. Og da de ikke kender særlig meget til madens oprindelse, dens ernæringsmæssige kvaliteter og den indsats, der går forud for et kvalitetsprodukt bliver forbrugerne præsenteret for et madvalg, der i hovedsagen er baseret på, hvordan supermarkederne kan tjene flest muligt penge.

Det fokus kan efter Steffen Andersens mening kun ændre sig, hvis forbrugerne selv kræver at blive præsenteret for mad, der er produceret etisk og giver dem en bedre sundhed.

Hør her en række af 4 podcasts over emnet med Steffen Andersen.

Ildsjæle er verdens håb

Derfor, mener han, skal verdens madildsjæle have en langt større stemme i debatten om fremtidens mad. Familielandbrug, gårdbutikker og de mindre familieejede fødevarevirksomheder, der lægger ild og sjæl i udviklingen af produkter, der smager godt, giver bedre sundhed, giver produktions dyrene den kærlighed, de fortjener og – ikke mindst – kender og går op i alle detaljer i produktionen. Disse landbrugs- og madildsjæle er verdens håb, fordi deres passion kan vække passionen og madglæden hos forbrugerne.

Men tag ikke fejl. Steffen Andersen mener samtidig, at det vil være en katastrofe, hvis det nuværende globale fødevaresystem nedlægges. Det vil føre til sult, arbejdsløshed, ringere ernæring og en fattigere verden.

Så hvordan kan Danmarks madildsjæle så stå i spidsen for verdens 4. madrevolution? Det kan du høre mere om, når Steffen Andersen i forbindelse med Verdens Bedste Fødevarers digitale generalforsamling den 8. juni fra klokken 20.30.

Oplægget er gratis og åbent for alle, men det ville glæde os, hvis du som deltager ville tegne et medlemskab i foreningen Verdens Bedste Fødevarer. Så kan du også deltage og stemme ved den efterfølgende generalforsamling:

Generalforsamling for Verdens Bedste Fødevarer 2021

8. juni 2021 20.30 – 22.00 – tilmeld her (også ikke medlemmer kan deltage gratis – kun medlemmer har stemmeret): VBF Generalforsamling 

Dagsorden

20.30 Velkomst ved formand Mette Cristine Schou Frandsen.

20.35 Oplæg ved Steffen Andersen, senior vice president i Arla, om fremtidens fødevareproduktion

21.00 Spørgsmål og debat om oplæg

21.20: Kort oplæg om Farming Academy fra stifter Jeanette Johnsen + spørgsmål hertil

21.35:

Beretning
Kommentering/godkendelse heraf

Fremlæggelse af regnskab og budget
Kommentering/godkendelse heraf
21.45: Fremlæggelse af nye vedtægter

+ afstemning herom

21.50: Valg til bestyrelse – nye kandidater til supplering af bestyrelsen er Steffen Andersen og Dorthe Kappel

21.55: Eventuelt

22.00: Tak for i dag ved formand Mette Cristine Schou Frandsen

Skal vi fortælle din gode historie?

Verdens Bedste Fødevarer tilbyder hjælp til at få fortalt de mange gode historier om danske fødevareproducenters anstrengelser for at gøre ting bedre for: Miljø, klima, natur, dyrevelfærd og arbejdsmiljø.

Læs mere om tilbuddet her: “Skal vi hjælpe med at fortælle din gode fødevarehistorie?

Bliv medlem

I Verdens Bedste Fødevarer tror vi på, at danskerne vil støtte massivt op om danske kvalitetsfødevarer. Ligesom vi støtter op om et bæredygtigt og velfungerende fødevareerhverv. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer

Medlemskaber for 1 år
Studerende og pensionister 150 kr
Private 300 kr
Mindre virksomheder 1000 kr.
Større virksomheder 5000 kr.
Iværksættervirksomheder (under fem år) 500 kr.
Unge under 18 år – Gratis

Meld dig til her: Tilmelding

(Visited 287 times, 1 visits today)

Del artikel