Antonius-grisene hos Ole Mathiasen har krølle på halen fra de bliver født, til de bliver slagtet. Ole er desuden klar til at møde ny krav om dyrevelfærd.
Af Felix Stark, stifter og talsmand i Verdens Bedste Fødevarer
Tilmeld gratis nyhedsbrev!
Hos Ole Mathiasen på Nørregaard i Himmerland har grisene krølle på halen, fra de bliver født, til de bliver slagtet.
Det forklarer han i en video om konceptet Antonius, som Danish Crown har produceret.
– Grisene er født, opvokset og solgt i Danmark, så konceptet er pæredansk. Vi kan beholde halerne, fordi vores grise har 30 procent mere plads end andre grise, og så giver vi dem desuden masser af halm at lege med, siger Ole Mathiasen blandt andet i videoen.
Artiklen fortsætter under videoen.
Kød fra Oles grise har to hjerter
Støder man på kød fra Ole Mathiasens grise i køledisken, vil det være forsynet med to hjerter fra Dyrevelfærdsmærket. Det betyder blandt andet, at grisene får mere plads, at de får ”miljøberigelse” som kan være mere grovfoder i kosten eller beskæftigelsesmateriale som halm. Desuden har pattegrisene fået længere tid med soen, før de bliver fravænnet.
– Vi er klar til at leve op til øgede krav for dyrevelfærd, så de forbrugere, der vil betale for det, kan få det produkt, de efterspørger, siger Ole Mathiasen.
Han kan dog ikke med Antoniusproduktionen få det tredje hjerte, da det blandt andet kræver, at grisene har adgang til udeareal.
– Udegrise, kan udleve mere af deres naturlige adfærd, men det giver også flere udfordringer med pasning og rovdyr. Med en specialproduktion er det vigtigt at man gør det på grund af interesse. Det økonomiske mål vil være svært at nå, hvis man ikke har interessen. Jeg har aldrig arbejdet med udegrise, så det har ikke været med i mine tanker, siger OIe Mathiasen.
Vigtigt at grisene har det godt
Både Nørregaard og Danish Crown, der står bag Antoniuskonceptet, er virksomhedsmedlemmer i Verdens Bedste Fødevarer.
– Det er vigtigt for mig, at mine grise har det godt, mens de lever. Det arbejder jeg for at give dem hver eneste dag. Og så vil jeg gerne bidrage til en bedre og mere nuanceret samtale om forholdene i danske stalde. Vi kan roligt være stolte af dansk fødevareproduktion, men vi skal være på tæerne hver eneste dag for at gøre os fortjent til danskernes tillid, siger Ole Mathiasen.
Antoniusgrisene har eksisteret siden 1976 ud fra et ønske om at få en dansk kvalitetsgris, der ”gjorde en klar forskel for smagsoplevelsen og bedre dyrevelfærd.” Grisene opdrættes hos en lille række udvalgte, danske landmænd, som med deres engagement, kompetencer og erfaring sikrer en ensartet kvalitet.
Skal vi fortælle din gode historie?
Artiklen herover er skrevet af Felix Stark uden beregning.
Verdens Bedste Fødevarer tilbyder hjælp til at få fortalt de mange gode historier om danske fødevareproducenters anstrengelser for at gøre ting bedre for: Miljø, klima, natur, dyrevelfærd og arbejdsmiljø.
Læs mere om tilbuddet her: “Skal vi hjælpe med at fortælle din gode fødevarehistorie?”
Bliv medlem
I Verdens Bedste Fødevarer tror vi på, at danskerne vil støtte massivt op om danske kvalitetsfødevarer. Ligesom vi støtter op om et bæredygtigt og velfungerende fødevareerhverv. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer