Danskere kan også være stolte af italienske Oscar Ferraros burrata på dansk økologisk jerseymælk. Velkommen til La Treccia – nyt medlem af Verdens Bedste Fødevarer.
Tilmeld gratis nyhedsbrev!
Artiklen er skrevet af Finn Bald som en del af medlemspakken for virksomheden. Kontakt Finn for mere info.
En italiener i Ishøj.
På Industrigrenen i Ishøj står en mand, der taler dansk med det tempo, man kun finder sydpå. Den kokkeuddannede Oscar Ferraro kom i 2008 til Danmark for at lave mad – ikke ost – men savnet efter en rigtig burrata blev starten på noget større.
– Jeg savnede ikke råvarer fra Italien. Jeg savnede en god italiensk ost. Og så tænkte jeg: Hvis jeg ikke kan finde den, så laver jeg den selv. Da jeg smagte dansk jerseymælk første gang, vidste jeg, at jeg kunne lave noget endnu bedre end hjemme, fortæller adm. direktør Oscar Ferraro.
Fra køkken til mejeri
Oscar åbnede restaurant i 2010, men ostemanglen drev ham videre. I 2014 åbnede han La Treccia.
– Det var mega svært i starten. Danske jerseykøer giver en gul mælk med en anden struktur. Jeg skulle lære mælken at kende helt fra bunden. Og dengang vidste næsten ingen, hvad burrata var. Det tog tid. Men jeg gav ikke op, siger Oscar Ferraro.
I dag har La Treccia 12 ansatte og en fast kundekreds, der spænder fra Michelin-kokke til gode pizzeriaer og private.
– Jeg er stolt af alt, vi laver. Danskerne kan være stolte af det også. For det er altså ikke til at finde en burrata i Danmark på det niveau, vi laver den, siger han.
Mælken før alt andet
Hver nat kl. 02 bliver den økologiske jerseymælk fra Thise leveret. Kl. 04.30 starter arbejdet.
– Jeg studerer mælken hver morgen. Den er ikke den samme hver dag. Der kan være forskel på protein og fedt. Den fortæller mig, hvordan jeg skal arbejde. Det kan du ikke automatisere. Du skal kende mælken, siger han.
Produktionen kører uden lager.
– Det bliver lavet om morgenen og sendt ud om eftermiddagen. Sådan får kunderne frisk ost. Det er vigtigt for mig, siger han.
Burrataen først
Burrataen er Oscars store kærlighed.
– Det er min yndling. Helt klart. Vi bruger frisk fløde, og det er der ingen andre, der gør. Industrien bruger typisk en langtidsholdbar UHT-fløde, som bliver tyk og tør. Vores bliver cremet, rund, fyldig. Man kan smage, at den er frisk, siger han.
Forskellen ses også på tallerkenen.
– Jerseymælk er mere gul, så farven er anderledes. Strukturen er mere åben. Og smagen er meget renere. Ikke bare salt, siger han.
Danske forbrugere har også rykket sig. Da Oscar Ferraro startede, skulle han forklare, hvad burrata var. I dag efterspørger kunder friske oste som aldrig før.
– Danskerne er blevet mere nysgerrige. Burrata fylder i supermarkeder, restauranter og måltidskasser. Det har ændret alt, siger han og tilføjer, at også andre små danske mejerier laver gode oste:
– Søtofte Gårdmejeri fx, de laver virkelig god ost. Jeg fik gåsehud, da jeg for nylig smagte det.
Ingen spild, ingen kompromiser
Hos La Treccia bruger man hver en dråbe.
– Valle bliver til ricotta. Resten bliver til biogas. Vi smider ingenting ud. Det giver mening både for naturen og for os, siger han.
Også arbejdsmiljøet vægtes højt.
– Vi kører fire arbejdsdage om ugen. Folk bliver hos os i mange år. Det betyder, at de er glade, og at vi gør noget rigtigt, siger han.
Et lille mejeri – en stor ambition
Oscar ved godt, at hans mejeri er lille, men det ser han ikke som en begrænsning – næsten tværtimod.
– Vi er en perle. Et lille sted, der laver noget unikt. Og jeg håber, der bliver plads til flere små mejerier i Danmark. Kvalitet er vigtigere end pris, når historien er god, som han udtrykker det.
Eksport? Kun hvis kvaliteten kan følge med.
– Vi går ikke på kompromis. Hvis vi ikke kan sende den samme kvalitet ud, så gør vi det ikke. Måske Skandinavien. Men Danmark er vores hjem. Og hjemmemarkedet må gerne vokse, lyder det.
Glæden på tallerkenen
Det, der ved dagens udgang driver Oscar Ferraro videre i sit arbejde med at skabe førsteklasses oste, er oplevelsen ved at se sine produkter i brug.
– Min bedste oplevelse er, når jeg går ud og spiser, og jeg ser min ost – måske anvendt på en måde, jeg ikke selv havde tænkt på. Det gør mig virkelig stolt, siger han.
Og ja – han spiser både ost og dessert.
– Jeg skal have det hele. Først ost. Så is. Jeg spiser meget, siger han og smågriner.
La Treccia – navnet med betydning
Selve virksomhedens navn binder to kulturer sammen.
– La Treccia betyder fletninger. Jeg fletter min italienske kultur med dansk økologi. Og så er der en tradition med en stor flet-mozzarella til bryllupper. To mennesker. Én fletning, forklarer han./
FAKTA OM LA TRECCIA APS
- Adresse: Industrigrenen 21, Ishøj
- Oste: Økologisk mozzarella, burrata, ricotta, mascarpone, stracciatella – alt håndlavet af frisk dansk jerseymælk
- Køb privat: Aarstiderne (måltidskasser + butik i Humlebæk), Nemlig.com (måltidskasser), udvalgte Meny
- Engros: Hørkram, Dagrofa, HKI Ost, AB Catering, Pantrii
- Butik: Lille butik direkte på mejeriet
- Kontakt: (+45) 30 14 28 94 • info@latreccia.dk
- Vigtigt: Vil du have La Treccias oste i dit lokale supermarked? Spørg din købmand – efterspørgsel gør forskellen.
Foto øverst: Oscar Ferraro i produktionen hos La Treccia i Ishøj. Foto: La Treccia.
Skal vi fortælle din historie om mad?
Verdens Bedste Fødevarer tilbyder hjælp til at få fortalt de mange gode historier om, hvordan danske fødevareproducenter gør ting bedre for: Miljø, klima, natur, dyrevelfærd og arbejdsmiljø.
Læs mere om medlemstilbuddet her: “Skal vi hjælpe med at fortælle din gode fødevarehistorie?”
Bliv medlem
I Verdens Bedste Fødevarer tror vi på, at danskerne vil støtte massivt op om danske landbrugsprodukter. Ligesom vi støtter op om et bæredygtigt og velfungerende fødevareerhverv. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer
