gas station Image by Prakash Mishra from Pixabay

Benzin og mad er blevet både billigere og bedre

Relativt set er både benzin og mad blevet både billigere og bedre. Vi vil lære fødevarebranchen at sælge deres varer dyrere.

Af Steffen Andersen, formand for VBF (bliv privat medlem for 300 kr. om året)

Fra 2015 til 2023 er hver dansk husstand gennemsnitligt gået fra en disponibel indkomst på 437.764 kr. til en disponibel indkomst på 525.089 kr., viser tal fra Danmarks Statistik.

Hver dansk husstand har altså i gennemsnit fået 87.325 kr. mere at købe ind for om året.

I samme periode er hver husstands forbrug på fødevarer kun vokset fra 36.602 kr. til 42.086 kr.

Så mens hver dansk husstand altså har fået 87.325 kr. flere penge at brænde af om året, er det i hver husstand kun 5.484 kr. ekstra, der er blevet brugt på mad (fødevarer og ikke alkoholiske drikke). Og den gennemsnitlige nationale udgift til mad er faldet fra 8,36 procent af husstandsindkomsten til 8,0 procent.  

I den offentlige debat hører vi til gengæld ofte påstande om, at fødevarepriserne i Danmark er løbet løbsk. TV-indslag og avisoverskrifter kan hurtigt give indtryk af, at danskerne står i en historisk dyrtid, hvor almindelige husholdninger presses af stigende madpriser. Men ser vi nøgternt på tallene, viser virkeligheden altså et helt andet billede.

Læs også: Danske fødevarer skal sælges for det dobbelte

Benzin er også blevet (relativt) billigere

Når indkomsten stiger langt mere end madens pris, betyder det, at madens relative betydning i budgettet bliver mindre. Regner man på det, udgør fødevareudgifterne ved butiksindkøb i dag reelt omkring 20-40 procent mindre – afhængig af metodevalg – af en gennemsnitsdanskers indkomst end for ti år siden.

Det samme gør sig gældende for benzin. I 1981 kostede en liter benzin mellem 3,5 og 12 kroner (og realkreditrenten lå oppe omkring 20 procent). I dag koster den omkring 13 kroner. Når man tager den generelle indkomstudvikling i betragtning, er benzin i realiteten blevet væsentligt billigere for danskerne – præcis som fødevarerne.

Samtidig er der sket en vild udvikling i bilernes ydeevne pr kg bil, du flytter og får aircondition fra. Med en moderne stor og tung bil kommer du meget længere på en liter benzin, end jeg gjorde i den Morris Minor, jeg kørte med i 80’erne. Du får altså mere service pr liter benzin end før.

Nøjagtig det samme gør sig gældende for den mad, du kan købe. Modsat den fortælling mange af fødevareerhvervets kritikere gerne vil give, er fødevareproduktion i dag bedre, når det gælder emner som fødevaresikkerhed, dyrevelfærd, ESG-standarder, jordens bonitet og mulighed for struktureret forbedring af biodiversitet.

Prisudviklingen afspejler altså i høj grad også en kvalitetsudvikling. At påstå, at maden er blevet “dyr”, er derfor misvisende – danskerne får i virkeligheden mere for pengene. 

Læs også: Landbrugsprodukter skal sælges som vin

Vi bruger for lidt på mad

Sandheden er i virkeligheden den modsatte: Vi bruger for lidt af vores voksende velstand på mad. Hvis vi som samfund skal kunne finansiere investeringer i dyrevelfærd, klimavenlig produktion, jordkvalitet og biodiversitet, bør målsætningen være klar: Danskerne skal bruge omkring 10 procent af deres indkomst på mad.

Steffen Andersen hepper på Verdens Bedste Fødevarer
Steffen Andersen, formand for VBF, hepper på Verdens Bedste Fødevarer.

Det er ikke en byrde, men en investering. Og det er især de mest velstillede, der bør gå forrest.

I Verdens Bedste Fødevarer underviser vi lige nu i Strategisk Story Telling. Det betyder, at vi lærer fødevarevirksomheder at sætte spot på deres egen råvarehistorie, så deres kunder får redskaberne til at sælge deres produkter til den rigtige pris, fordi de også lærer forskel på discount og kvalitets principper.

Så vil du lære at sælge kvalitetsmad i vores nuværende overflod af mad så kontakt mig på mail steffen@vbfmedier.dk eller telefon 21741076

Skal vi fortælle din historie om landbrugsprodukter?

Verdens Bedste Fødevarer tilbyder hjælp til at få fortalt de mange gode historier om, hvordan danske fødevareproducenter gør ting bedre for: Miljø, klima, natur, dyrevelfærd og arbejdsmiljø.

Læs mere om medlemstilbuddet her: “Skal vi hjælpe med at fortælle din gode fødevarehistorie?

Bliv medlem

I Verdens Bedste Fødevarer tror vi på, at danskerne vil støtte massivt op om danske landbrugsprodukter. Ligesom vi støtter op om et bæredygtigt og velfungerende fødevareerhverv. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer

Medlemskaber for 1 år
Studerende og pensionister 150 kr
Private 300 kr
Mindre virksomheder 1000 kr.
Virksomheder 5000 kr.
Iværksættervirksomheder (under fem år) 500 kr.
Unge under 18 år – Gratis

Meld dig til her: Bliv medlem

Del artikel