mikroalger kan erstatte dansk sojaimport

2 % af dansk landbrugsareal med mikroalger kan erstatte sojaimport

Danskproducerede mikroalger kan erstatte sojaimport med blot 2 % af dansk landbrugsareal, viser beregninger fra Teknologisk Institut.

Af Felix Stark på baggrund af pressemeddelelse fra Teknologisk Institut

Tilmeld gratis nyhedsbrev!

Med produktion af mikroalger kan man producere proteiner med et arealforbrug, som er op til ti gange mindre end ved konventionelle foderafgrøder. Algerne forsynes med CO2 og næring fra biogasindustriens sidestrømme og ifølge beregninger fra Teknologisk Institut ville man med to procent af det danske landbrugsareal kunne erstatte hele den danske import af soja.

– Mikroalger har længe været i forskernes søgelys, da de kan opnå meget høje vækstrater og kan dyrkes på arealer, der ellers ikke egner sig til landbrug. Algerne bliver en blandet kultur tilpasset det danske klima, hvilket giver en robust produktion og en lang dyrkningssæson, siger centerchef Jesper Mazanti Aaslyng, Teknologisk Institut.

Se video hvor Malene Olsen, seniorspecialist på Teknologisk Institut fortæller om beregningerne (artiklen fortsætter under videoen)

Testmarker hos Nature Energy i Brande

Danske mikroalger kan erstatte dansk sojaimport
Drivhusreaktor med mikroalger på Teknologisk Institut. Foto: Malene Fog Lihme Olsen, DTI

De første testmarker med alger, dyrket i rørformede poser udvikles på Teknologisk Institut i Taastrup, hvorefter et system på 200 kvm opføres ved det økologiske biogasanlæg NGF Nature Energy Månsson ved Brande, som producerer ca. 6 mio. m3 biomethan årligt. Biogasanlægget har en størrelse, der potentielt vil kunne forsyne en produktion af algeprotein på ca. 2.160 ton årligt til en værdi af ca. 11 mio. kr. og mere hvis der er tale om økologisk protein. En produktion af denne størrelse vil dog kræve et dyrkningsareal på omkring 145 hektar.

Udover VBF medlemmet Nature Energy står en række virksomheder og Københavns Universitet, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning bag projekt ReMAPP. Det skal – med 18 millioner fra Innovationsfonden i ryggen – bringe processen hele vejen fra dyrkning og høst til konservering, processering, og fodersikkerhed. Målet er at skabe et færdigt produkt, som kan afsættes til landbruget som dansk produceret og klimavenligt foder, der kvalitetsmæssigt kan sammenlignes med soja.

– Vi oplever kunde- og forbrugersegmenter i Europa, der ser en interesse i kød- og mejeriprodukter, der ikke baserer sig på importerede foderproteiner. Vi vil, gennem dette projekt, give kunderne mulighed for at vælge en fuldstændig ny, lokalproduceret løsning. Som samtidig ikke går på kompromis med proteinkvaliteten. Potentialet i ReMAPP projektet vil yderligere styrke Danmarks position i den globale landbrugssektor, siger Jonatan A. Dickow, R&D Biotechnology Manager i HAMLET PROTEIN A/S.

Læs mere hos Teknologisk Institut

Bliv medlem

I Verdens Bedste Fødevarer tror vi på, at danskerne vil støtte massivt op om danske kvalitetsfødevarer. Ligesom vi støtter op om et bæredygtigt og velfungerende fødevareerhverv. Derfor håber vi, du også vil blive medlem i Verdens Bedste Fødevarer

Medlemskaber for 1 år
Studerende og pensionister 150 kr
Private 300 kr
Virksomheder 5000 kr.
Iværksættervirksomheder (under fem år) 500 kr.
Unge under 18 år – Gratis

Meld dig til her: Tilmelding

Vi kan også tilbyde hjælp til at få fortalt de mange gode historier om danske fødevareproducenters anstrengelser for at gøre ting bedre for: Miljø, klima, natur, dyrevelfærd og arbejdsmiljø.

Læs mere om tilbuddet her: “Skal vi hjælpe med at fortælle din gode fødevarehistorie?

(Visited 209 times, 1 visits today)

Del artikel