Hækkerup

Verdens Bedste Fødevarer?

Tidligere fødevareminister Karen Hækkerup er ny direktør for "Verdens (måske) bedste landmænd."
Tidligere fødevareminister Karen Hækkerup er ny direktør for “Verdens (måske) bedste landmænd.”

Landbrug & Fødevarer har fået en ny direktør. Tillykke til Karen Hækkerup med den nye post. Det er i mine øjne et scoop for organisationen at lande en socialdemokratisk kvindelig direktør med stærke politiske forbindelser. Og da hun var fødevareminister var jeg voldsomt begejstret over, at hun turde rose det udskældte erhverv. Der er al mulig grund til at tro, at hun har fået posten netop fordi, hun ville sige noget, som danske landmænd i den grad længes efter at høre:

I er Verdens Bedste Fødevarer.

Jeg var voldsomt begejstret for, at hun turde sige det som fødevareminister. Men nu, hvor hun får sin løn for at sige det, vil min begejstring over sådan et udsagn være til at overse.

Der er nemlig al mulig grund til, at mange danske landmænd ser i øjnene, at de ikke er verdens bedste. Bare som eksempel oparbejder Verdens Bedste Fødevarer ikke en gæld, som god fornuftig drift aldrig vil kunne betale. Det er tænkeligt, at de er blevet rådgivet dårligt, og så kan man konstatere, at Danmark heller ikke har verdens bedste landbrugs- og bankrådgivere. Men det ændrer ikke på, at det er dårlig management at sidde med gæld, man ikke kan betale.

Der er i det hele taget mange ting, Verdens Bedste Fødevarer ville gøre anderledes, end danske landmænd gør i dag. Og det er misforstået selvforherligelse, hvis man hyrer en direktør til at fortælle en, at man gør det godt. Det har først værdi, når det er dem, der ikke får betaling for det, der siger det.

Hvis Karen Hækkerup også har modet til at give kritik til dem, der betaler hendes løn, vil hun være sin vægt værd i guld. Gode ledere har nemlig modet til at sige det, der gør ondt på en måde så det bliver hørt og taget til efterretning. Men det kan selvfølgelig være svært, hvis dem, man skal sige det til, har travlt med at hyle op om, at det er andres skyld, de sidder i lort til halsen.

Det vil klæde landbruget at stikke piben lidt ind og koncentrere sig om det, de forhåbentlig er bedst til: At drive landbrug. Så vi andre kan blive overbeviste om, at de fortjener titlen som verdens bedste.

(Visited 74 times, 1 visits today)

Del artikel