Marshmallow test

The marshmallow test

I dag har slagteriarbejderne på Danish Crown nedstemt deres tillidsmænds forslag om at gå ned i løn og lade lønnedgangen delfinansiere ny slagtesvineproduktion. Det er ærgerligt, synes jeg, og det får mig til at tænke på The Marshmallow Test, der i 60’erne blev lavet på børn for at se, om de kunne vente et kvarter med at spise en marshmallow, når de blev lovet en ekstra.

Lad det være sagt med det samme. Jeg kan sagtens forstå slagteriarbejderne. Der er ingen garanti for, at deres offer i dette tilfælde ville give dem en ekstra marshmallow. De blev lovet, at der ikke ville blive lukket slagterier i en fireårig periode. Men ikke, at der ikke ville blive fyret. De kunne altså risikere at blive snydt for både den første og den anden marshmallow.  

Når der ikke er nok slagtesvin i Danmark, er det fordi, det er en bedre forretning at sende svinene til Tyskland som små. Man kunne håbe, at svineproducenterne var solidariske med de danske slagtere ved at opfede svinene i Danmark, men hvis det giver underskud at lave slagtesvin til Danmark og overskud at lave smågrise til Tyskland, ved jeg nok, hvad jeg ville vælge. Det gør svineproducenterne også, og derfor mangler der slagtesvin i Danmark.

I Danmarks næststørste slagteri, Tican, stemte andelshaverne sidste år nej til at slagteriet skulle producere sine egne slagtesvin, selv om det blev vurderet, at råvaremangel ville koste virksomheden fem mio.kr.  i 2013. Det nej var måske i mindst lige så høj grad et valg om at spise den sikre marshmallow med det samme.

Så hvordan sikrer man, at der bliver ved med at være slagterjobs og svineproduktion i Danmark?

På Facebooksiden https://verdensbedstefodevarer.dk har jeg diskuteret det med Søren Sørøver, som siger: “jeg er imod spin, løgne, giftstoffer i vores mad og drikkevand, jeg er imod dyr, der lever under uacceptable forhold, jeg er imod en algegrøn fjord, jeg er imod storbrug og gårdslagtninger, nedlæggelse af lokalsamfund, støj og lugtforurening, multiresistente bakterier, med fare for at være en brokrøv. Og alle disse ting karambolerer bare hårdt med det danske konventionelle landbrug.”

Det er hårde ord, men det er en indstilling, der i mange danskeres bevidsthed ikke er så dum. Lad falde hvad ikke kan stå, kunne man sige, og det er, i parentes bemærket, en indstilling som mange landmænd har, når bare det ikke drejer sig om dem selv. Jeg selv er af den opfattelse, at det ville være en skam at vinke farvel til slagteriarbejdere i Danmark. Jeg kan godt lide tanken om, at vi har en fødevareproduktion, der ikke bare forsyner os selv men rigtig mange andre også. Derfor foreslår jeg, at vi alle sammen udviser solidaritet ved at give et par kroner til forskning i fødevareproduktion, når vi køber ind. Så vi kan blive endnu bedre til at producere fødevarer under hensyn til dyrevelfærd, miljø, arbejdsmiljø, natur og klima og på den måde kan blive bedre til at lave højværdivarer, der kan retfærdiggøre et højere lønninveau i Danmark, sikre gode skatteindtægter, et lavt niveau af overførselsindkomster og være med til at bane vejen for en bedre fødevareproduktion i andre lande.

Støt tanken ved at synes godt om https://verdensbedstefodevarer.dk. For mere information om projektet læs https://verdensbedstefodevarer.dk – åbent brev

(Visited 76 times, 1 visits today)

Del artikel