Magtens mangedeling

Magtens mange delinger

3-paven-f-m.mazur-the-papalvis-h
Der findes mange aktører, der øver indflydelse på, hvordan vi tænker. Paven f.eks.

Den fjerde statsmagt – efter den lovgivende, den udøvende og den dømmende- er pressen. Det kan journalister godt lide at sige, når de sidder nede i fredagsbaren og glæder sig over, hvor mange ministre de har væltet. Og folk, der føler sig misforståede, kan godt lide at sige, at journalister er noget djævleyngel, der simplificerer tingene, hænger folk til tørre og har en uheldig indflydelse på samfundsordenen.

Det er sandt nok, at journalister og medier har stor indflydelse på folkestemningen. Ellers ville den femte statsmagt, lobbyorganisationerne, ikke rende så stærkt for at få dem til at skrive de historier, der får folk til at tænke på en bestemt måde.

De er dygtige til det, og budskaber og fakta er nøje afvejet, så det tjener den enkelte organisation bedst muligt, selv om nogle organisationer er bedre til det end andre. Virksomhederne selv – lad os kalde dem den sjette statsmagt, selv om de også har fingrene i både den fjerde,  femte og syvende – udøver stor indflydelse både direkte på den lovgivende magt og indirekte i form af reklamer.

Økologi i danske kølediske ville f.eks. aldrig være blevet så stort, hvis det ikke var for Arlas landbrugsidyl. Det  kan diskuteres, hvem der står bag den indflydelse, vi får fra kulturlivet, men det er givet, at vi ville have et anderledes verdensbillede, hvis vi var vokset op med russiske film og kinesiske børnebøger i stedet for amerikanske tv-serier og tegneserier, men lad os alligevel tælle det som den syvende statsmagt.

For lige at komme tilbage på jorden igen, er mange begyndt at tale om, at djøf’erne har magten, mens jeg selv på et tidspunkt har argumenteret for, at blødsødenheden har magten. Der findes mange flere aktører, der øver indflydelse på, hvordan vi tænker. Paven f.eks.

Men pointen er ikke at udrede, hvordan vi bliver overbevist om, hvordan verden hænger sammen. Men at pointere, at vi bliver påvirket alle mulige steder fra, og at vi som oftest tilegner os den holdning, som flertallet omkring os har. Som danskere kan vi i hovedsagen også bedst lide det, hvis man ikke skilter med sine uenigheder. Det er synd og skam. Selvom jeg selvsagt mener, at jeg har ret i det meste, ville jeg kede mig til døde, hvis der ikke fandtes nogen derude, jeg kunne diskutere det med. Gerne højlydt og gerne med følelser i spil.

Det er så fantastisk vidunderligt, at der findes mennesker, der ser verden anderledes end jeg. De er dumme. Jovist. Men hvor er jeg glad for, at de er der. Derfor agiterer jeg heller ikke for, at vi skal nedlægge nogen og fremme nogen andre. Derfor agiterer jeg for, at vi finder frem til mere viden om dem, vi har, og lader den nye viden få lov at påvirke de kommende generationer, så de kan træffe mere oplyste valg, end vi selv har gjort. Og så de kan skændes om nogle andre ting, end vi har skændtes om. Synes godt om https://verdensbedstefodevarer.dk, hvis du også kan lide en god diskussion.

For mere information om projektet læs https://verdensbedstefodevarer.dk – åbent brev

(Visited 38 times, 1 visits today)

Del artikel