Stanken

Forskning kan fjerne stanken

Gylle stinker usandsynligt ringe, og det er bestemt ikke nogen fornøjelse at køre søndagstur midt i gyllesæsonen. Knap er man nået ud af den ene stime, før den næste begynder. Men hvis man har selskab i sin bil går der nemt fem til ti minutter med først at finde ud af, at det ikke er nogen i selskabet, der har pruttet, hvorefter man kan brokke sig lidt over stanken, og så går der tid med det, hvor man ikke skal tale om, at det er dejligt vejr. Hvis man i forvejen er optaget af behagelig samtale om interessante emner, får gyllen kun en kort bemærkning på vejen, inden man vender tilbage til det væsentlige.

Gylle er noget lort, når det havner de forkerte steder. Og guld på de rigtige!

Man kan nemt forledes til at undre sig over, at nogen kan holde ud at arbejde i den stank. Men jeg tænker, at man vænner sig til det, og at andre aspekter (store maskiner?) af arbejdet gør det udholdeligt. Der er i årevis blevet forsket massivt i lugtreducerende teknikker, men det store gennembrud mangler stadig. Lort er åbenbart ikke så nemt at holde nede. Men når det lykkes, vil det være en guldgrube for den eller dem, det lykkes for. Under alle omstændigheder er lortetjansen et nødvendigt arbejde, og ret beset er det et arbejde, vi burde sætte pris på, at nogen udfører.

En ting, planter har til fælles, hvad enten de er økologiske eller konventionelle, er nemlig, at de har brug for næring, og hvis ikke vi havde al den megen gylle, ville der være brug for at importere endnu mere kunstgødning, end vi allerede importerer. Det ville være skidt på mange måder. For det første fordi, det er ringe for økonomien, hvis vi skal importere noget, vi selv kunne producere. For det andet, og vigtigst, fordi kunstgødning, særligt fosfordelen i den, hives op fra miner i Marokko fra stadig dybere miner, hvorfra indholdet af tungmetaller bliver stadig større.

Der er dog en del bøvl med husdyrgødningen i Danmark. For det meste af den laves i Jylland, og det er for dyrt og for svinsk at transportere den rundt i landet. Derfor er der kvælstofoverskud på nogle marker, mens der bruges kunstgødning på andre. Det ville være et godt sted at sætte ind med forskning. Hvis man kunne fjerne stanken  og omdanne lortet til noget, der kunne transporteres rundt på en bæredygtig måde, ville man ikke bare have løst et problem for Danmark men for hele verden. Endnu en god grund til at smide penge efter forskning i fødevarebranchen. Støt ideen ved at synes godt om https://verdensbedstefodevarer.dk!

Læs også: Designer-gylle klar til forårstest Og Nu kommer den friske forårsstank af gylle

(Visited 45 times, 1 visits today)

Del artikel