Skrevet den 22. jul 2018

Nyt fødevare-fyrtårn i Vejle bringer fødevare-aktører sammen

Evnen til partnerskaber og samarbejde er måske den vigtigste, samlende ingrediens i den danske fødevarebranche. Vi løftede og udviklede os i flok, da andelsbevægelsen fik fodfæste for mere end 130 år siden. I dag er samarbejdet mellem små og store virksomheder, mellem myndigheder og private, mellem forskning og praktikere og mellem de mange led i værdikæden stadig det, der gør os i stand til at udvikle stærke, sikre og attraktive fødevareløsninger, der finder vej til de fjerneste afkroge af kloden. Vi kan noget med samarbejde i Danmark.

 

Maden i fokus – og på væggen

Gyda Bay food innovation house
Gyda Bay, COO i Food Innovation House, mener, at samarbejde skal løfte danske fødevarer til nye højder

Nu er der kommet et nyt markant fødevare-fyrtårn i det danske fødevarelandskab, hvor samarbejde er i højsædet. Det hedder Food Innovation House, og ligger i Vejle – med udsigt til marker, køer og egen køkkenhave. Huset åbnede den 7. juni og de 3.000 m2 i det nybyggede hus rummer alt, hvad enhver fødevare-hjerne kan drømme om. Allerede ved ankomsten er der dømt mad, når man ser, at de mange grønne planter, der dækker facaden, faktisk kan spises – her svirrer insekterne rundt om både jordbær, purløg og mange andre spiselige planter.

Inden for murerne åbenbarer der sig en fødevare-legeplads af dimensioner, og alle sanser kommer i brug, når man træder indenfor i huset. Her finder man en lang række faciliteter som et udviklingskøkken, et udviklingsbageri, en demo-restaurant, et fotostudie til madfotografi og sågar et demo-supermarked, som kan lejes til at afprøve ens salgskoncepter i et lukket miljø. Og så er der kontorpladser og mødefaciliteter til husets mange beboere. Hermed er scenen perfekt sat til innovation, der kan styrke Danmarks fødevareeksport.

Artiklen fortsætter under videoen

 

Vi skal samarbejde om udfordringerne


I huset finder man også Gyda Bay, som med en lang karriere inden for fødevareinnovation nu har indtaget rollen som COO for Food Innovation House. Hun og Food Innovation House har meldt sig ind i Verdens Bedste Fødevarer i anerkendelsen af VBF’s evne til at bringe vigtige fødevare-emner op til diskussion.

 

”Fødevarer spiller en vigtig rolle i nogle af de udfordringer, verden står over for, og de udfordringer kan afhjælpes ved, at man samarbejder om dem,” siger hun. ”Derfor er det er vigtigt, at vi har nogen, der er dygtige til at fortælle om de udfordringer og sørge for at der bliver holdt de rigtige arrangementer, så vi kan få fokus på udfordringerne og løse dem i fællesskab.” Således har VBF og Food Innovation House allerede været i dialog om flere arrangementer, herunder et om brugen af vejrdata til at optimere udbyttet fra landbruget.

 

Ligesom VBF samler Food Innovation House både små og store aktører – fra små iværksættere til etablerede veteraner fra den danske fødevarescene. Og det er lige det, der skal til for at flytte den danske fødevareproduktion til nye højder, mene Gyda Bay.

”Vi har små virksomheder, som innoverer rigtig hurtigt, og så har vi store, hvor innovationen går lidt langsommere, men til gengæld har de store kanalerne til at komme på markedet. Med samarbejde går udviklingen noget hurtigere,” siger Gyde Bay.

Food Innovation House slutter sig til andre medlemmer som Søren Ilsøe, Kaj StjernholmFarmbackup Ryegaard og Trudshold Godser Nature EnergyDI Fødevarer,  KiselgårdenDansk PlanteværnStorkedalMichael NielsenKim Kjær Knudsen, COOP, Teknologisk Institut og Aalundgaard

Her kan du læse mere om medlemskab i foreningen

 

Følg os!