Grøntsager

Kiselgården: Der er behov for bedre debat

Amy og Ask Rasmussen melder den økologiske og biodynamiske grøntsagsvirksomhed Kiselgården ind i Verdens Bedste Fødevarer, fordi de mener, der er behov for en bedre debat om fremtidens fødevarer.

 

Amy og Ask Rasmussen melder den økologiske og biodynamiske grøntsagsvirksomhed Kiselgården ind i Verdens Bedste Fødevarer
Amy og Ask Rasmussen melder Kiselgården ind i Verdens Bedste Fødevarer.

Sådan cirka midt på Sjælland og kun et par kilometer fra svineproducent Kim Kjær Knudsen ligger Kiselgården. Herfra kommer mange af de økologiske og biodynamiske grøntsager, der blandt andet distribueres via Aarstiderne, og indehaverne Amy og Ask Rasmussen tager så venligt imod, som nogen kan ønske sig.

– Vi har lavet et glidende generationsskifte efter mine forældre, og vi har for nylig overtaget den sidste del af gården. Mine forældre lejer sig så ind i drivhusene, hvor de stadig dyrker blandt andet økologiske krydderurter, fortæller Ask Rasmussen.

Han har siden skoletiden været gode venner med en af landets største konventionelle svineproducenter, Kim Kjær Knudsen, der har produktion et par kilometer væk, og de to par på Kiselgården og Allindemaglegaard mødes gerne.

– Vi er ikke fanatiske omkring økologi og biodynamik. Det giver god mening for os, men det er ikke noget, vi vil presse ned over hovedet på nogen. Det ville være rart med en mere åben dialog, og det går ikke kun den ene vej. Da mine forældre startede den økologiske produktion op her, var der også mange af naboerne, der kigge skævt og rystede på hovedet. Det er ved at ændre sig, fordi de kan se, det går os godt. Men fordommene sidder løst hos begge parter, og det er en skam, siger Ask Rasmussen.

Han overlader ellers gerne ordet til Amy, for ”du er jo den, der går mest op i politik”. Og Amy tager gerne bolden op.

– Der er nok nogen, der vil blive forundrede over, at vi melder os ind i Verdens Bedste Fødevarer, der også vil komme konventionelle landmænd til gavn. Men det må vi tage med, for det er skadeligt, når vi ikke kan tale sammen og udvikle fremtiden sammen, siger Amy Rasmussen.

Hun mener, der er behov for en bedre og mere konstruktiv debat om fremtiden for dansk fødevareproduktion.

– Det er ærgerligt, når vi ikke kan anerkende kvaliteter hos dem, vi ikke er 100 procent enige med. Vi kan lære meget af hinanden, og Verdens Bedste Fødevarer kan forhåbentlig give et rum, hvor vi kan mødes på tværs og hjælpe hinanden. Der er behov for, at vi tænker os om og arbejder sammen om at skabe en positiv udvikling, og derfor melder vi virksomheden ind i Verdens Bedste Fødevarer, siger Amy Rasmussen.

 

 

(Visited 163 times, 1 visits today)

Del artikel